Nieuws/Nieuws

Jonge stadsgids Brent (13) geeft fiets tours door Den Haag

1 / 3

Brent Meelhuysen

De 13-jarige Brent Meelhuysen vond dat er in zijn stad Den Haag veel te weinig fietstours zijn. Hij besloot het heft in eigen hand te nemen en richtte het bedrijf 'The Hague Bike Tours' op. Ieder weekend leidt hij op geheel persoonlijke wijze groepen bezoekers rond door de stad. "Dit is zoveel leuker dan werken bij de Albert Heijn."

1 / 3

Brent Meelhuysen

"We gaan vaak met de familie op vakantie en boeken dan een fietstour bij Baja Bikes. Dan ga je op pad met een lokale gids", zegt Brent Meelhuysen. Het is vrijdagmiddag, de tentamenweek zit er net op. Tijd om bij zijn moeder op kantoor te zitten werken aan zijn eigen business. "Die fietstours waren altijd erg leuk, maar soms waren het net spreekbeurten en dacht ik: pff opschieten. De ene gids kan leuker vertellen dan de ander. Sommige gidsen vertelden irrelevante verhalen en bleven maar praten. Ik dacht: dat kan leuker."

Thuis in Den Haag kwam hij erachter dat de stad op het gebied van fietstours maar weinig te bieden heeft voor particulieren. "Er zijn wel groepstours, maar daar kan je je alleen met een grote groep aanmelden, niet met z'n tweeen bijvoorbeeld." Een gat in de markt dus. En zo werd 'The Hague Bike Tours' een feit. Op een zeer persoonlijke en levendige wijze geeft hij toelichting bij alle bijzondere plekken in de stad. Hij heeft de afgelopen weken al een aantal groepen rondgefietst, maar de officiële openingstour vindt vrijdag 28 april plaats.

 

"Ik hou ervan om verhalen over de stad te vertellen. Ik had ook kunnen gaan werken bij de Albert Heijn, maar dit is veel leuker. Ik zie dit werk ook niet als een baan en daarbij leer ik ook weer veel van de groep. Vaak hebben zij zich ook al ingelezen in Den Haag en kunnen mij ook weer feitjes vertellen."

De route

Brent heeft de route zelf samengesteld. "We komen langs de highlights in de stad, maar ik neem de groep ook mee naar een aantal verborgen plekjes. Er is bijvoorbeeld een hofje, helemaal verscholen, die nu vol bloesem staat. Ik ben voorheen vaak na schooltijd gaan fietsen door de stad op zoek naar mooie plekjes die leuk zijn voor de rondleiding. Op een dag kwam ik dat hofje tegen en ben ik hier informatie over gaan vragen bij omwonenden."

 

Ook het Binnenhof is een geliefde plek voor Brent. "Je kan er veertig keer komen en dan nog zie je nieuwe dingen." De tour gaat ook langs Paleis Noordeinde, het Vredespaleis en de Internationale zone waar de vlaggenparade staat. "Alle landen staan daar op een grote rij. Dat is echt heel leuk om te zien."

Fietstour boeken bij Brent

De The Hague Bike Tours onder leiding van stadsgids Brent zijn elke zaterdag- en zondagochtend. Ze beginnen om 10.00 uur en duren zo’n tweeënhalf tot drie uur. Op zaterdag geeft hij ze in het Nederlands, ’s zondags in het Engels. Een groep bestaat maximaal uit dertien personen.

De prijs voor volwassenen is 22,50 euro, voor kinderen 18,50 euro en voor kinderen in een fietszitje 12,50 euro. Daarvoor krijgen deelnemers niet alleen een bijzondere toer met Brent als gids, maar ook een fiets en een drankje en gebakje tijdens de tussenstop bij de oudste bakkerij van Den Haag.

Boeken kan via de site: thehaguebiketours.nl of via de VVV in Den Haag.

Meer fietsnieuws: WWW.NATIONALEFIETSTEST.NL