Nieuws/Wat U Zegt

’Onzin dat meisjes minder technisch inzicht hebben’

Uitslag Stelling: Vooroordelen wegnemen

1 / 2

Serge Ligtenberg

Er zijn genoeg meiden die technisch inzicht hebben maar ze worden niet genoeg aangemoedigd om er iets mee te doen. Een dag als Girlsday is daarom een prima initiatief, vindt de meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

1 / 2

Serge Ligtenberg

Gisteren organiseerden tal van bèta-, ict en technische bedrijven allerlei activiteiten voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Doel van deze Girlsday is meer meiden enthousiast te maken voor technische beroepen.

Dat techniek niets voor vrouwen is, vindt 84 procent onzin. „Vrouwen presteren even goed als mannen”, zegt een respondent die in een technisch bedrijf werkzaam is waar steeds meer vrouwen werken. „Wij zijn hier blij mee en het werkt goed. Dat mogen er meer worden.” Een vrouw die in de bouw werkt stelt: „Hoe meer meisjes voor techniek kiezen hoe beter. Het is leuk, interessant en boeiend”.

Wat promotie voor technische beroepen bij het vrouwelijk geslacht lijkt velen dan ook niet verkeerd. „Laat vooral praktisch zien wat er mogelijk is. Het leren is vaak niet aantrekkelijk, het vakwerk zelf wel. Spotjes waar meisjes zitten te lassen zijn supercool”, vindt iemand.

De meeste respondenten denken dat meisjes zichzelf onderschatten als het op techniek aankomt en dat ze te weinig gestimuleerd worden door ouders en leraren om er interesse voor te krijgen. „Hier valt nog een wereld te winnen”, verklaart een vrouw die zelf hts heeft gedaan en ’even technisch is’ als haar man. „Paps en mams mogen wel eens wat meer vertrouwen aan hun dochters geven en ophouden hen wijs te maken dat schroeven en boren geen speelgoed voor hen zijn. Wat dat betreft leven we nog in de Middeleeuwen.”

Meisjes op de middelbare school meer pushen om een technisch profiel te kiezen, vindt ruim een derde dan weer geen goed idee. Meisjes die gevoel voor en affiniteit met techniek hebben, kiezen dat toch wel, is hun redenatie. Een respondent verklaart door campagnes als ’een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ in de bèta-richting te zijn geduwd, terwijl het haar helemaal niet lag. „Inmiddels ben ik geswitcht naar een baan in de communicatie en mijn leven is zoveel aangenamer nu.”

Veertien procent meent dat vrouwen en techniek helemaal geen goede combinatie is. „Uitzonderingen daargelaten hebben vrouwen geen enkel gevoel voor techniek. Evolutionair zo ontwikkeld”, is de stellige overtuiging.

Maar reacties uit het andere kamp bewijzen het tegendeel. Veel vrouwelijke respondenten geven aan zelf met plezier en succes een technisch beroep uit te oefenen of vrouwen te kennen die het goed doen in een ’mannenberoep’. „Ik ken twee supermeiden. De een leert voor loodgieter/cv-monteur, de ander voor elektricien/lasser. Ze zijn de enige meiden in een klas met jongens. Ze kunnen zich prima staande houden. En de werkgevers waar ze momenteel stage lopen zijn dik tevreden over ze. Want het meisje kan uitstekend lassen. ”

Velen geven aan het zonde te vinden dat er nog steeds te weinig vrouwen zijn in de techniek, ’aangezien het een prachtig vak is om in te werken’. Een respondent beveelt aan: „Er is altijd werk in de techniek en er heerst een behoorlijke schaarste aan personeel. Laat op een laagdrempelige dag als Girlsday de meiden ontdekken wat er allemaal kan en hoe mooi het is om iets te bouwen.”

Margo Stols