Nieuws

Bestuderen gedrag helpt mixfondsen NN IP

Door Johan Wiering

Fondsmanager Ewout van Schaick

Fondsmanager Ewout van Schaick

NN Investment Partners

De dynamische mixfondsen van NN Investment Partners presteren al jaren uitstekend. Het geheim? Naast een uitgebreid en zeer ervaren beleggingsteam is dat vooral een grondige analyse van sentimenten en beleggingsgedrag.

Fondsmanager Ewout van Schaick

Fondsmanager Ewout van Schaick

NN Investment Partners

Uiteraard bestudeert het 21-man sterke team de macro-economie en andere fundamentele ontwikkelingen. „Maar er is zeker zoveel aandacht voor sentiment. Zo gebruiken wij big data om vast te stellen of bepaalde beleggingen overbought of oversold zijn. Wij meten ook kapitaalstromen en prijsmomentum”, aldus fondsmanager Ewout van Schaick.

Dat pakte afgelopen jaar uitstekend uit. Van Schaick: „Wij zagen dat de economie vanaf maart begon te verbeteren. Met het oog op het referendum over een Brexit en de Amerikaanse verkiezingen waren beleggers echter heel voorzichtig gepositioneerd. En wel zodanig, dat het neerwaartse risico bij een tegenvallende uitslag volgens ons beperkt was. Dit bleek ook uit het feit dat de markten de teleurstellingen heel snel verwerkten.”

Met shortposities op het Britse pond en later de Mexicaanse peso hadden de mixfondsen van NN IP zich overigens wel enigszins ingedekt tegen de onverwachte uitslagen. Dat gebeurt nu ook in aanloop naar de Franse verkiezingen. Met futures zijn er shortposities ingenomen in Franse obligaties.

Al enkele jaren is het niet zozeer meer de vraag of NN Investment Partners bij onderzoeksbureau Morningstar in de prijzen valt, maar vooral welk NN Dynamic Mix Fund wint. Met een allocatie van in beginsel 10% (I), 30% (II), 50% (III), 70% (IV) en 90% (V) in aandelen, kan elk type belegger aan zijn of haar trekken komen.

De fondsen beleggen hoofdzakelijk in de beleggingsstrategieën van NN IP. Van Schaick begrijpt dat dit kritiek oproept, maar vindt de voordelen zwaarder wegen. „Enerzijds is dit heel goedkoop, want wij betalen een zeer bescheiden beheervergoeding. We kennen de fondsen bovendien door en door, waardoor wij ze heel effectief kunnen inzetten.”

De afzonderlijke fondsen kennen een grote flexibiliteit. Zo kan het Dynamic Mix III fonds tussen de 40% en 60% aan aandelen aanhouden. Maar bovendien is er een grote vrijheid inzake de verdeling naar sectoren en regio’s. Zo wordt Europa nu duidelijk overwogen ten koste van de VS. „Amerikaanse aandelen zijn duurder en bovendien is het economische momentum in Europa sterker. En hopelijk nemen de politieke onzekerheden in Europa na de Franse verkiezingen af, terwijl die in de VS waarschijnlijk voorlopig blijven bestaan”, stelt Van Schaick.

Wat obligaties betreft, hanteren de mixfondsen nu enerzijds een relatief korte resterende looptijd om het renterisico te beperken. En anderzijds zitten ze relatief sterk in opkomende markten en bedrijfsrisico’s, om in deze lage renteomgeving toch nog een goed rendement te realiseren.