Nieuws/Wat U Zegt

Formatie met GroenLinks was gedoemd te mislukken

Uitslag Stelling: ’Laat de PVV aanschuiven’

Door Eline Verburg

1 / 2

ANP

De opluchting over het vastlopen van de formatie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is groot, onder de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Dit was vanaf de eerste dag kansloos en er is onnodig veel tijd verloren.”

1 / 2

ANP

Na zeven weken onderhandelen struikelden de partijen over het migratiebeleid. „Onbegrijpelijk dat Edith Schippers als informateur niet is begonnen met hoofdpijndossiers als migratie en milieu”, merkt iemand daarover op.

Over Schippers zijn de lezers overwegend positief. Ruim de helft vindt dat haar niets te verwijten valt. Opvallend veel respondenten geven zelfs aan dat zij gewoon kan blijven als informateur. Zo stelt een van hen: „Edith Schippers heeft het denk ik goed gedaan. Laat haar gewoon doorgaan. De formatiepoging met GroenLinks was niet zinloos, maar ik ben wel blij dat deze nu is stukgelopen.”

Meer dan 90 procent van de stemmers vond de eerste formatiepoging met GroenLinks wel degelijk zinloos. ’Gedoemd te mislukken’, stelt 46 procent, terwijl 43 procent koos voor de optie ’Tijdverspilling’. Een kleine minderheid vond de poging wel terecht, of op zijn minst het proberen waard. „Ik had graag gezien dat deze poging was geslaagd en Nederland een slag kon maken naar een innovatief, economisch solide, groen land”, fantaseert een voorstander van een coalitie mét GroenLinks.

Maar Jesse Klaver heeft zijn hand overspeeld, is de mening van vier op de vijf deelnemers, door eisen te stellen ten aanzien van het migratiebeleid. „GroenLinks en D66 vergeten voor het gemak dat een groot deel van de kiezers voor de PVV heeft gestemd en dan met name vanwege hun asielbeleid”, analyseert iemand. „VVD en CDA komen tegemoet aan deze kiezers.”

Deze meerderheid vindt dan ook dat de partij van Geert Wilders aan de onderhandelingstafel hoort te zitten. Dat lijkt vooralsnog geen optie, want VVD, CDA en D66 willen niet met de PVV regeren en blijven bij dat standpunt. Met de ChristenUnie erbij zou een krappe meerderheid van één zetel kunnen worden gehaald.

De helft van de stemmers vindt het goed dat deze mogelijkheid eerst wordt onderzocht. Dat met zo’n coalitie de euthanasiewet van D66 in de wielen wordt gereden, wordt door iets minder dan de helft betreurd. De PvdA dan? Bijna driekwart gelooft daar niet in. „Iedere coalitie zonder de PVV is gedoemd te mislukken”, stelt een lezer. „De ChristenUnie geeft niet toe aan de euthanasiewet, een punt van D66, de PvdA geeft niet toe aan het kinderbijslag-beleid, dus wat blijft er dan nog over?”

Toch is volgens ruim 25 procent aansluiting van de PvdA niet ondenkbaar. Zo betoogt een voorstander daarvan: „Er moet een realistisch kabinet komen, zonder extreem linkse of rechtse onzinpartijen. De ChristenUnie verkeert qua opvattingen nog in de jaren vijftig. De PvdA heeft prima ministers geleverd die Nederland mede uit de crisis hebben geholpen.”

Hoewel er vele voorstanders zijn van een kabinet met de PVV, vindt iets meer dan de helft van de stemmers dat het ten koste van hun geloofwaardigheid zou gaan als VVD, CDA en D66 hun weerzin opgeven. „Uiteindelijk zijn ze als tweede geëindigd, dus geef ze een kans”, werpt iemand tegen. „Want nieuwe verkiezingen lijken mij niet de beste oplossing.”