Nieuws/Wat U Zegt

Veel VVD-stemmers zijn teleurgesteld in hun partij

Uitslag Stelling: ’Rutte verkoopt zijn ziel’

1 / 2

ANP

„Een coalitie met GroenLinks is niet alleen schadelijk voor de VVD maar voor het hele land.” De mogelijke samenwerking met de partij van Jesse Klaver houdt de gemoederen bezig, gezien de massale deelname aan en de reacties op de Stelling van de Dag.

1 / 2

ANP

De liberalen zouden te veel hun gedachtegoed inleveren om de groenen toch maar binnenboord te houden, zo vinden bijna alle respondenten. Het CDA geeft veel minder toe. CDA-leider Buma toonde zich de afgelopen tijd geen fan van de groene maatregelen die Jesse Klaver wil doorvoeren. En dat vinden de meeste stemmers een heel goede zet van Buma.

Menige respondent denkt dat heel veel kiezers met de volgende verkiezingen de VVD de rug zullen toekeren. „Het gaat met de VVD straks dezelfde kant uit als met de PvdA. Dit gaat ze heel veel zetels kosten. Slim dat Buma zijn poot stijf houdt. Dat gaat hem stemmen opleveren.”

Rutte staat er toch al niet zo goed op bij de respondenten. Inmiddels heeft hij met bijna alle partijen al in een kabinet samengewerkt en als de coalitie er komt, dan komen daar CDA en GroenLinks bij. Die flexibiliteit zou je een sterke eigenschap kunnen noemen, maar de meeste stemmers keuren die houding af. Rutte wordt in de reacties regelmatig ’windvaan’ genoemd en bestempeld als iemand zonder ruggengraat. Driekwart denkt ook niet dat hij straks ’de boel bij elkaar’ kan houden, mocht die coalitie er komen met CDA, D66 en GroenLinks.

De respondenten zijn -kortom- teleurgesteld in de VVD en kunnen zich in heel grote mate voorstellen dat VVD-kiezers dat ook zijn. Een VVD-kiezer: „Ik heb ze het voordeel van de twijfel gegeven en weer gaan ze het niet waarmaken, net als met de PvdA vier jaar geleden.” Iemand stelt dat velen op de VVD hebben gestemd, juist om GroenLinks buiten te sluiten. Een andere respondent verkneukelt zich. „Met GroenLinks in een kabinet. Wat zullen die VVD-kiezers een spijt krijgen.”

Een stemmer geeft aan dat vooral de middenklasse de dupe zal worden van een kabinet met VVD en GroenLinks samen. „De VVD wil de hogere inkomens ontzien, GroenLinks de lagere. Dus wie gaan het betalen?”

Mochten deze formatiebesprekingen mislukken, dan komt de PVV weer in beeld als potentiële coalitiepartner. Een grote meerderheid denkt dat Wilders wel zou willen meedoen. Maar slechts een derde van de stemmers denkt dat Buma dat zal laten gebeuren. Eveneens een minderheid denkt dat Rutte in zee zou willen met Wilders. Een reactie: „Rutte gaat alleen maar met GroenLinks, omdat hij heel hard heeft geroepen dat hij niet met de PVV wil.”

Iemand anders noemt het ook gek dat de VVD zegt niet te willen regeren met ’extreem rechts’ , maar met GroenLinks aan de andere kant ’de communisten’ binnenhaalt. „De VVD is een echte ondernemerspartij. Als ze met GroenLinks gaat samenwerken, dan ondermijnt dat de rechtse grondbeginselen.”

Respondenten zien liever het alternatief met de PVV dan samenwerking met de christelijke parijen SGP en ChristenUnie. En als ze moeten kiezen tussen PvdA en GroenLinks, dan hebben ze toch een voorkeur voor de socialisten. „De VVD heeft meegewerkt aan de nivelleringspolitiek van de PvdA. Met GroenLinks gaat dat erger worden.”