Nieuws/Nieuws

Speciaal voor stoere vaders

Ruige bestemmingen voor durfals

Door Sanne Bode

De bergtoppen van het Himalaya-gebergte
1 / 6

De bergtoppen van het Himalaya-gebergte

123RF

Kanoën op de vele Zweedse meren of op expeditie naar Antarctica, een van de koudste plekken ter wereld; wie zoekt naar een reisbestemming buiten de gebaande paden kan zijn hart ophalen. Dit vaderdagweekeinde zet VRIJ voor stoere vaders de ruigste bestemmingen op een rij.

De bergtoppen van het Himalaya-gebergte
1 / 6

De bergtoppen van het Himalaya-gebergte

123RF

Kajakken en wildkamperen

Spring ’s ochtends vroeg in je kajak om een paar uur in de prachtige natuur te peddelen en volledig tot rust te komen. De Archipel van Bohuslän in West-Zweden telt duizenden eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. Dit maakt het gebied tot een sportieve bestemming om te kajakken en kanoën. Aan het einde van de dag leg je de kajak weer op het droge om te gaan wildkamperen op een van de privé-eilandjes. Uiteraard met een knapperend houtvuurtje en schitterend uitzicht op de sterrenhemel. Het gebied biedt een grote diversiteit aan vissoorten en op veel plekken is het toegestaan om zelf vis te vangen. Garantie dus voor een smakelijk diner! Vanuit Göteborg is de Archipel van Bohuslän met de auto in een paar uur te bereiken.

 

’s Werelds diepste meer

Ten zuiden van het uitgestrekte Siberië ligt het Baikalmeer, ook wel de Parel van Siberië genoemd. Qua oppervlakte is het meer bijna net zo groot als België en bevat het ongeveer een vijfde deel van de gehele zoetwatervoorziening op aarde. Met een diepte van 1642 meter is het een van de diepste meren ter wereld. Het meer leent zich uitstekend als uitvalsbasis voor een wandeltocht door de uitgestrekte omgeving. Het Baikalmeer ligt net boven de grens van Mongolië, vlak langs de spoorlijn van de Trans-Siberië Express. Het nabijgelegen dorpje Listvyanka is perfect als uitvalsbasis voor een uitstapje. In de winter bevriest het Baikalmeer waardoor je het op het ijs kan oversteken. Dat is niet zonder gevaar voor onderkoeling vanwege de ijskoude Siberische temperaturen.

 

Afzien in het Himalaya-gebergte

De bergtoppen van het Himalaya-gebergte, die zich uitstrekken over India, Nepal, Bhutan, Pakistan en China, lijken onbedwingbaar voor de gewone reiziger. Toch organiseren reisbureaus trektochten langs de helderblauwe bergmeren, enorme gletsjers en het zuidelijke base camp van de Mount Everest, op 5364 meter in Nepal. De vriendelijke bevolking in de kleine bergdorpen zorgt ervoor dat je je snel thuis voelt in dit cultuurrijke land. Bovendien kan het toerisme na de verwoestende aardbeving in 2015 wel een flinke boost gebruiken. Is een trektocht te heftig, dan kun je ook een rondvlucht over het Himalaya-gebergte maken. Vanuit Kathmandu vertrekken vluchten van ongeveer een uur waarbij je uitzicht hebt op bergtoppen zoals de Cho Oyu (8201 m), Shisapangma (8013 m) en de Mount Everest (8848 m).

 

IJsberen spotten

Voor wie van ruige natuur houdt en de kou niet vreest, is Spitsbergen de perfecte vakantiebestemming. De eilandengroep ligt ten noorden van Noorwegen, op zo’n zevenhonderd kilometer afstand van de Noordpool. Het gebied bestaat uit drie grote en veel kleine eilanden waarvan Spitsbergen de grootste is. Dierenliefhebbers kunnen op Spitsbergen hun hart ophalen: hier spot je ijsberen die op jacht zijn naar eten, net als walrussen, poolvosjes en rendieren. In de fjorden en in de kustgebieden maak je kans om blauwe vinvissen, bultruggen en bruinvissen tegen te komen. Ook walvissen laten zich steeds vaker in dit gebied zien. Spitsbergen is te bezoeken met een cruise of met het vliegtuig dat reizigers naar Longyearbyen, de grootste nederzetting op het eiland met zo’n 2075 inwoners, brengt.

 

Afgelegen eiland

Op 240 kilometer ten oosten van de Hoorn van Afrika ligt de archipel Socotra, dat deel uitmaakt van Jemen. Het eiland is een van de meest geïsoleerde gebieden ter wereld, dat lang geleden is losgeraakt van Afrika. Doordat Socotra zo geïsoleerd is, groeien er flora en fauna die alleen op dit eiland voorkomen, zoals de Drakenboom. Dat is een grote parasolachtige boom, die tevens symbool staat voor Socotra. Het eiland is het hele jaar door per vliegtuig te bereiken en van oktober tot juni ook met de boot. De overige maanden is er een stormachtige zee, die door de moessonwind de kop opsteekt. Dit maakt Socotra tot een geweldige plek voor kitesurfers. Ook staat het bekend als duik- en snorkelparadijs.

 

IJS

Het dikste ijs op Antarctica is 4776 meter dik en de meest extreme temperatuur die in 1983 werd gemeten, was -90 graden! Antarctica, ook wel het Witte Continent genoemd, is bijna volledig bedekt met ijs en kan worden gerekend tot een van de koudste plekken op aarde. De beste tijd om het gebied te bezoeken is in de zomer, dus vanaf november tot en met januari. Het is er dan 24 uur per dag licht. In de winter is het volledig donker, wat het in combinatie met de extreme weersomstandigheden nagenoeg onmogelijk maakt om er te wonen. Behalve door reizigers wordt Antarctica bezocht door een handjevol onderzoekers, die werken bij de speciale wetenschapsstations. Op Antarctica vind je dieren zoals pinguïns, orka’s, zeehonden en walvissen. De reis ernaartoe bestaat meestal uit een vlucht naar het Argentijnse Ushuaia. Vandaaruit reis je per expeditieschip verder naar Antarctica.

 

Hardlopen in Noord-Korea

Sinds een aantal jaar kunnen hardlopers meedoen aan de marathon van Pyongyang in Noord-Korea, elk jaar gehouden rond 15 april. Dat betekent ruim veertig kilometer hardlopen door de hoofdstad van het land met de strengste dictatuur ter wereld, dat jarenlang haar grenzen gesloten hield. Deelnemers krijgen van tevoren informatie over wat ze tijdens de wedstrijd wel en niet mogen doen, zoals op welke plekken er geen foto’s gemaakt mogen worden en bij welke monumenten ze moeten buigen.

 

 

Lees meer over