Nieuws/Wat U Zegt

Deelnemers willen ’vrouwenblokje’ bij Studio Sport

Uitslag stelling: Dames doen het erg goed

Door Martine de Vente

1 / 2

AFP

Vrouwensport zou meer aandacht moeten krijgen, zo vinden de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag. Atletiek en hockey voor vrouwen krijgen wel veel aandacht, maar sporten als wielrennen en voetbal veel minder.

1 / 2

AFP

Opvallend is ook nog eens dat vooral ook mannelijke sportfans dat vinden. Van de respondenten is driekwart man.

Veel van hen zijn wel 'klaar' met het prof (mannen)voetbal. Zo vindt een stemmer het ridicuul dat een matige voetbalwedstrijd van het begin tot het eind wordt uitgezonden, terwijl wanneer een vrouw of vrouwenteam uitblinkt, daarvan maar een flits op televisie is. Een ander vindt mannenvoetbal geen sport meer. “Dat is business geworden."

In juli begint in Nederland het EK voetbal van vrouwen. Meer dan de helft van de stemmers vindt dat interessant. De verwachtingen zijn hooggespannen. “Het wordt niks meer met het Nederlands Elftal, laat de vrouwen het maar doen.”

Over of vrouwenvoetbal in het algemeen saai is of juist spannend, zijn de stemmers verdeeld. Wel zou volgens twee derde van de respondenten een blokje vrouwenvoetbal een welkome aanvulling zijn op het voetbal op zondagavond bij Studio Sport. Iemand pleit voor een eigen tv-kanaal voor elke sport (m/v). “Dan kan iedereen beslissen of hij nou naar hockey, volleybal of handbal wil kijken.”

Met de aandacht voor de prestaties van vrouwen in topsport zou het dus wel wat beter kunnen. Zo had die huldiging van de Ajax-vrouwen op het Museumplein er wat de meeste stemmers betreft best mogen komen. Ook vindt een meerderheid het onbegrijpelijk dat Tom Dumoulin de boeken inging als 'Eerste Nederlander die de Giro won', terwijl Marianne Vos de ronde al meer dan eens op haar naam had geschreven.

Een stemmer denkt dat dat komt doordat (mannelijke) sportverslaggevers 'denigrerend' doen over vrouwensport. “Je moet niet alles met de mannenvariant vergelijken.” Bovendien vindt deze stemmer dat er met name vrouwenvoetbal veel eerlijker wordt gespeeld. “Ze gaan niet allemaal voor het ego zoals Ronaldo en Souares, maar kijken echt naar het spel in zijn geheel.”

Stemmers zijn ook heel trots op de Nederlandse sportvrouwen die vorig jaar tijdens de Olympische Spelen het merendeel van de gouden medailles in de wacht sleepten. Mede daarom zou het volgens hen ook eerlijker zijn als vrouwen met hun sport evenveel zouden verdienen als mannen. Dat is alleen in veel sporten nog niet aan de orde. “Vrouwen doen het echt zoveel beter, dat zou echt beter beloond moeten worden”, schrijft een respondent. Een ander: “Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat een sponsor veel geld overheeft voor een mannelijke wielrenner die zich net in de top tien rijdt en niet voor vrouwelijke helden die olympisch en wereldkampioen worden.”

Wat de stemmers ook stoort, is dat vrouwelijke topsporters toch vaak nog worden gezien als sekssymbool. “Dat ligt toch vooral aan hoe zij zich presenteren. En ik denk dat ze er zelf helemaal geen problemen mee hebben om zo te worden gezien. Bovendien: sexy betekent niet easy.”

Interessant om te zien is dat er een verschil is tussen de seksen in voorkeuren voor bepaalde sporten. Zo kijken meer mannen liever naar hockey en is voetbal bij de vrouwen populairder. Mannen vinden vrouwenwielrennen dan weer interessanter. “Meer aandacht voor de kleine vrouwensporten, schrijft een 'waterpolomoeder'. Ze vindt dat sportbonden meisjes moeten blijven stimuleren te blijven sporten. “Het gebeurt nu te vaak dat meiden stoppen omdat er geen vrouwenteam is.”