Nieuws/Wat U Zegt

’Allemaal hetzelfde onderwijs’

123RF

Wat is de definitie voor goed onderwijs? Is dat openbaar onderwijs of is dat religieus onderwijs? Wat willen we eigenlijk? Zou algemeen openbaar onderwijs beter zijn, of willen we op religieuze gronden gebaseerd onderwijs? Welk onderwijs is het beste voor ons land? De vraag is daarbij: welk onderwijs bevordert de integratie en onderlinge acceptatie?

123RF

Tegenwoordig hebben we ’brede’ scholen. Dat zijn religieuze scholen die onder één dak zitten met openbare scholen. Twee scholen onder één dak met een hek ertussen. Ziet u het voor u? Hier begint de verdeling al. Kinderen die in dezelfde straat wonen, maar op verschillende scholen zitten. Leve de vrijheid van onderwijs. Dan krijgen we ook de joodse, islamitische, hindoestaanse, en noem-maar-op-scholen die allemaal bestaansrecht eisen en dus oneigenlijke subsidie opeisen.

Hoog tijd dus om al het bijzonder onderwijs af te schaffen en alle kinderen vrij algemeen onderwijs aan te bieden. Daar hebben kinderen recht op. Geen onderscheid meer in afkomst, geloof en cultuur. Allemaal hetzelfde openbaar basisonderwijs. Dat legt de basis voor onderlinge samenwerking tussen culturen.

A.W. de Haas, Niedorp