Nieuws/Nieuws

Boottest Azuree 41

Fijne mijlenmaker

Door Alfred Boer

Qua naamsbekendheid mag Azuree Yachts nog niet de meeste punten scoren, maar deze performance cruiser van de in het Turkse Bursa gevestigde Sirena Marine mag er zijn. Sinds 2008 bouwt Sirena Marine voor onder meer de Italiaanse Azimut-Benetti Group, brengt de succesvolle Euphoria op de markt en vervaardigt een eigen lijn motorjachten.

De ruim 12 meter lange Azuree 41 valt op door haar slanke lijn, grote kuip, een sportief ogende spiegel met geïntegreerd zwemplatform en twee grote Jefa stuurwielen. De stuurpositie is prima. De mast is van aluminium, een carbon exemplaar is optioneel en dit geldt ook voor de North Sails zeilgarderobe.

Inwendig overtuigt de Azuree 41 met in het voorschip een luxe eigenaarshut met veel kastruimte en een diagonaal geplaatste douche. De beide hutten in het achterschip zijn identiek, eentje heeft een natte cel. De salon voorziet in een in lengterichting geplaatste kombuis met alle voorzieningen die nodig zijn voor langer verblijf.

De Yanmar diesel is goed bereikbaar en geïsoleerd op een manier die we bijna alleen zien in luxe motorjachten. Het geluidsniveau is dan ook ronduit aangenaam, zelfs bij hogere toerentallen.

Windvlagen tot 28 knopen lijken de Azuree niet te deren en nog zonder genua-zeil accelereert zij al naar 7,2 knopen. Met de genua noteren wij waarden tussen 8,3 en 8,8 knopen. Even later zetten wij onder gennaker maar liefst ruim 16 knopen op het log.

De Azuree 41 is een ronduit degelijk gebouwde performance cruiser met uitstekende zeileigenschappen, waarmee je met gemak 200 mijl per dag in alle comfort kunt afleggen. Bovendien onderscheidt zij zich dankzij tal van verrassende details van haar – vaak fors duurdere – concurrenten. Ons testschip is rijk uitgerust, maar blijft onder de drie ton.

Cijfer 8,1

Constructie * * * *   Comfort & Ruimte * * *     Afwerking * * * *   Ergonomie * * *     Vaareigenschappen * * *     Prijs / Kwaliteit * * * *  

Technische Specificaties

Lengte 12,50 m.

Breedte 3,94 m.

Diepgang 2,4 m. (korte kiel 2,0 m)

Masthoogte 22,57 m.

Prijs vanaf €209.000

Meer info: azureeyachts.com

Lees meer over