Nieuws/Nieuws

VRIJ op het water

Tuffen door grachten

Door Wendy Roep

1 / 2

Varend door mooie stukjes Nederland ontmoeten we deze zomer mensen die genieten op het water. Vandaag Den Helder.

1 / 2

"Als we het over varen hebben, dan ben je in Den Helder natuurlijk aan het juiste adres”, steekt André Koning van wal. Hij is de koning van Fort Kijkduin, een bekend fort waarin een indrukwekkend Noordzeeaquarium en museum zijn gevestigd. Hij is onze gids op het Helders kanaal.

„Deze stad ademt nautiek en draagt het maritieme juk als een oude zeerot, zoals we dat hier zo mooi zeggen”, aldus Koning. „Den Helder wordt gebruikt om het Noordzeekanaal en het IJsselmeer te bereiken, maar blijf eens plakken!”

„Het is in de stad leuk varen en met de thuishaven van de Koninklijke Marine en Rijkswerf Willemsoord in het kielzog is het echt de moeite waard.”

Dat beamen Steven (30) en Serina (28) Griek die zich gereedmaken voor een aangenaam tochtje naar het Amstelmeer. Hun tweejarige dochtertje Anouk is er met haar reddingsvestje helemaal klaar voor. Goede vriend Bob Riemers (30) vaart mee. „Luxe toch, zo’n bootje voor de deur?” grijnst Steven. „Zodra het mooi weer is, springen we aan boord. Soms dobberen we hier in het kanaal, een andere keer varen we naar het Lutjestrand of gaan we een hapje eten aan de overkant.” De Heldenaar doelt op Texel. „Maar in en om Den Helder is het ook leuk varen, hoor. We zijn graag op het water en nemen de boot zelfs mee op vakantie. Naar Kroatië dit keer.”

 

Lees het hele verhaal dit weekend in magazine VRIJ of hier online (premium).

Lees meer over