Nieuws/Binnenland

Kamerleden woest na manipulatie onderzoek

Michiel van Nispen (SP).

Michiel van Nispen (SP).

ANP

DEN HAAG - Tweede Kamerleden reageren geschrokken op de berichtgeving van Nieuwsuur dat politieke druk zou zijn uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Dit instituut moet onafhankelijk onderzoek doen naar regeringsbeleid op het gebied van veiligheid en justitie.

Michiel van Nispen (SP).

Michiel van Nispen (SP).

ANP

Tegenover Nieuwsuur spreken de politici hun zorgen uit en vragen zij om uitleg van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). SP-Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van een „enorme doodzonde.” Volgens hem heeft het met „onafhankelijke wetenschap helemaal niets te maken, dus ik voel mij echt bedrogen.”

Maarten Groothuizen (D66) wijst erop dat de rapporten van het WODC alleen waarde hebben als het echt om objectief onderzoek gaat. „Als het wordt voorgekookt door het ministerie, dan hebben we daar als Kamer niets aan.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt dat zij vragen heeft over de integriteit, als de berichtgeving door Nieuwsuur klopt. Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie: „Het is een kwalijke zaak als het ministerie zich heeft bemoeid met de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek.”

Lees meer over