Nieuws

Circulaire studentenonderneming Brouwbrood

Van bierafval naar etenswaar

Door Gabi Ouwerkerk

Laila Blömer bakt broodjes van bierbostel bij Bakkerij Hartog’s.

Laila Blömer bakt broodjes van bierbostel bij Bakkerij Hartog’s.

Eigen foto

Amsterdam - Studenten en bier is een prima combinatie. Dat bewijst het Amsterdamse Brouwbrood. Een bedrijf opgezet door vier studenten dat brood maakt uit de reststroom van het brouwproces.

Laila Blömer bakt broodjes van bierbostel bij Bakkerij Hartog’s.

Laila Blömer bakt broodjes van bierbostel bij Bakkerij Hartog’s.

Eigen foto

„Tijdens onze opleiding kregen we de opdracht een oplossing te bedenken voor de reststromen van microbrouwerijen”, vertelt Laila Blömer, één van de oprichters. „Het resultaat was een theoretisch verhaal over brood gemaakt van bierbostel. We waren zo enthousiast dat we het in praktijk wilden brengen.”

Blömer geeft toe dat het idee niet helemaal nieuw was. „Maar het is heel lastig om van bierbostel daadwerkelijk brood te maken. Het bestaat voor 100% uit graan, maar tijdens het bierbrouwproces wordt het gekookt waardoor alle eiwitten kapotgaan. Juist eiwitten zijn heel belangrijk bij het bakken van brood.”

Oudbroodbier

Na hun opdracht wisten de studenten precies wat toegevoegd moest worden om er lekker brood van te kunnen bakken. Bakkerij Hartog’s ging met het recept en bierbostel van brouwerij Oedipus aan de slag. Toch duurde het even voor het product op de markt kwam. „We wilden niet op onze bek gaan en alles perfect voorbereiden”, vertelt Blömer die inmiddels weet dat bij ondernemen een portie lef hoort. Het duwtje in de rug kwam van brouwerij De Prael. „Zij kwamen met het idee om bier te brouwen van oud brood. Wij wilden ons brouwbrood eerder op de markt hebben.”

Binnen één week gingen ze van start. Diverse Amsterdamse horecazaken hebben het brood nu op hun kaart staan. „We zijn bezig de productlijn uit te breiden met koekjes en muesli. Dat is nodig om break-even te kunnen draaien.” De studenten willen het bedrijf over twee jaar overdragen aan andere studenten. „Na onze studie willen we in ons eigen vakgebied aan de slag en Brouwbrood achterlaten als gezond studentenbedrijf.”