Nieuws/Binnenland

Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse

Hollandse Hoogte

Amsterdam - Twee slachtoffers van seksueel misbruik hebben zich de afgelopen weken gemeld bij PSV en Vitesse. De directies van de clubs hebben de oud-jeugdspelers excuses aangeboden en roepen andere oud-spelers op zich te melden als ze zijn misbruikt.

Hollandse Hoogte

Bij PSV vond het misbruik plaats in de jaren zestig. Een jeugdspeler werd vanaf zijn achtste jarenlang aangerand door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding, bericht de Volkskrant. De zaak bij Vitesse dateert uit 1996. Een twaalfjarige jeugdspeler van de club werd aangerand en een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider van de C1. Het slachtoffer, Renald Majoor, is op zijn achttiende gestopt bij Vitesse, omdat hij te veel last had van de psychische gevolgen van het misbruik.

Bij PSV werd een jeugdspeler vanaf zijn achtste jarenlang aangerand door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Het slachtoffer heeft het nooit durven melden, tot hij een oproep zag in de Volkskrant. Hij wil anoniem blijven.

Algemeen directeuren Toon Gerbrands van PSV en Joost de Wit van Vitesse reageren geschokt en willen de expertise van de slachtoffers inzetten om spelers van nu te beschermen tegen soortgelijke incidenten. Beide clubs zijn in gesprek met hun oud-jeugdspeler om tot een constructie te komen waarbij dat mogelijk is.

„Boven alles is dit verschrikkelijk voor het slachtoffer”, zegt Gerbrands. „Hem is een onbeschrijfelijk leed aangedaan. We respecteren het enorm dat hij nu de stap heeft gezet om ons zijn verhaal te vertellen. Het is naïef om te veronderstellen dat zoiets heden ten dage niet meer speelt. We hebben bij PSV organisatorisch een situatie gecreëerd die dit soort misdaden moet helpen uitsluiten.” De betrokken dader verhuisde in het begin van de jaren zeventig naar het buitenland.

Tegen de krant zei Vitesse-directeur De Wit: „We voelen verantwoordelijkheid voor de situatie van Majoor.” Vitesse maakt hem ambassadeur van de club. Hij gaat voorlichting geven over zaken waar jeugdvoetballers mee te maken kunnen krijgen, zoals seksueel misbruik.