Nieuws/Binnenland

Ebru Umar krijgt de Pim Fortuyn Prijs

ANP

ROTTERDAM - Columniste Ebru Umar heeft de Pim Fortuyn Prijs gekregen. Dat is zaterdag in Rotterdam bekendgemaakt tijdens een herdenking van de doodgeschoten politicus. Umar krijgt de prijs voor „haar kritische geluid, de gave van haar pen en haar verbale kwaliteiten alsmede de onverschrokkenheid waarmee zij de vrijheid verdedigt, met alle consequenties van dien ook voor haar privéleven”, aldus het juryrapport.

ANP

De Pim Fortuyn Prijs is een onderscheiding voor opiniemakers, politici of bestuurders die het gedachtegoed van Fortuyn het beste uitdragen.

Verdonk

Umar, die schrijft voor Metro en Libelle, werd vorig jaar tijdens haar vakantie in Turkije gearresteerd vanwege kritiek op president Erdogan. Ze mocht wekenlang het land niet uit. In haar columns waarschuwt ze geregeld voor de ’lange arm van Ankara’. Umar kreeg de prijs zaterdag uit handen van oud-minister Rita Verdonk.

Het is de derde keer dat de Fortuyn Prijs wordt toegekend. De twee andere genomineerden waren weblog GeenStijl en publicist en jurist/politicoloog Machteld Zee. Vorig jaar won schrijver Leon de Winter.

Herdenking

Tijdens de bijeenkomst bij het standbeeld van Fortuyn in Rotterdam wordt herdacht dat de LPF-politicus zaterdag vijftien jaar geleden in Hilversum werd doodgeschoten. Organisator Leefbaar Rotterdam wil er ook mee zeggen dat de gevestigde orde weinig lijkt te hebben geleerd van Fortuyns „haarscherpe visie op de multiculturele samenleving, Europa, bureaucratie, de gezondheidszorg en het onderwijs.” Onder de sprekers waren PVV-Kamerlid Martin Bosma, Joost Eerdmans (wethouder Leefbaar Rotterdam), journalist Wierd Duk en columnist Afshin Ellian.

De bijeenkomst en herdenking trokken honderden mensen naar Rotterdam. Om 18.06 uur, het exacte tijdstip van de moordaanslag, werd twee minuten stilte in acht genomen. Ook op het mediapark in Hilversum werd stilgestaan bij de moord op de politicus door Volkert van der G.

Lees meer over