Nieuws/Wat U Zegt

Opvang migranten in 1914

IMMINK, RIAS

Een actueel onderwerp waar nu zelfs de kabinetsonderhandelingen op vastgelopen zijn, is de migratie van vluchtelingen.

IMMINK, RIAS

Met interesse hebben wij een fototentoonstelling bezocht van fotograaf Bernard Jacob Hoetink (Warnsveld 1876-1960) in Boerderijmuseum De Lebbenbrugge te Borculo, die daar gratis tot 1 november 2017 te bezichtigen is.

Er hangt een foto van gevluchte Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) die naar Borculo kwamen. Later werden ze naar kamp Nunspeet verhuisd. In totaal zochten 1 miljoen Belgen in Nederland een veilig heenkomen. Nederland telde toen ca. 6 miljoen inwoners. Alle vluchtelingen zouden met open armen worden ontvangen. Daar liet koningin Wilhelmina geen misverstand over ontstaan.

Ook toen ontbrak het al aan duidelijke richtlijnen. Wat vele chaotisch toestanden gaf in de opvangkampen. Het Amsterdams Comité werd opgericht. Mede door advertenties in De Telegraaf kwam er een massale inzameling van kleding en geld voor de Belgen op gang.

Saillant detail: De kosten voor de gehele opvang werd na de oorlog door de Nederlandse Staat aan België in rekening gebracht, zijnde 60 miljoen gulden. Dit, terwijl de veelal arme bevolking toentertijd, zelf 42 miljoen had bijgedragen door donaties.

Dit zette mij toch even aan het denken.

Wilma Beskers, Borculo