Nieuws/Buitenland

Manning op vrije voeten

AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse ex-militair en klokkenluider Chelsea Manning heeft woensdagmiddag de gevangenis verlaten, aldus de BBC op basis van een legerwoordvoerder. De 29-jarige Manning zat zeven jaar achter de tralies voor het lekken van honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen via WikiLeaks.

AFP

De ex-militair ging nog als man door het leven toen ze in 2010 werd gearresteerd in Irak en drie jaar later door de krijgsraad tot 35 jaar cel werd veroordeeld, onder meer voor spionage en diefstal. Manning, die haar transitie in de gevangenis begon, dankt haar vrijlating aan voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama, die haar straf aan het einde van zijn termijn inkortte.

Manning is een van de 275 veroordeelden die van Obama gratie kregen of van wie de celstraf werd verlicht. Obama noemde de straf van Manning disproportioneel in vergelijking met de straffen die anderen kregen voor het lekken van geheimen. Bovendien nam de Amerikaanse direct de volle verantwoordelijkheid op zich.

Lees ook: Obama laat Manning eerder vrij

Volgens haar advocate is Manning angstig, maar tegelijkertijd uitgelaten. ,,Ze kan nu eindelijk leven als de vrouw die ze is'', aldus Nancy Hollander. Manning maakte een moeilijke tijd in de gevangenis door en deed zelfs twee zelfmoordpogingen in Fort Leavenworth, een militaire gevangenis waar enkel mannen zijn gedetineerd.

Nu Manning op vrije voeten is, wil ze haar transitie compleet maken. „Ze kreeg al hormonen in de gevangenis, maar mocht haar haar niet laten groeien”, aldus de raadsvrouwe. Waar Manning precies gaat wonen, is nog onbekend. In januari liet ze via een tweet weten graag naar Maryland te willen verhuizen, de staat waar ze eerder woonde.