Nieuws/Binnenland

’Motorblok met PvdA of SP’

Pechtold: regeren met ChristenUnie onwenselijk

Door Redactie Parlement

Alexander Pechtold (D66) wil liever niet in een kabinet met de ChristenUnie.

Alexander Pechtold (D66) wil liever niet in een kabinet met de ChristenUnie.

ANP

Den Haag - UPDATE 19.02 uur - D66-leider Alexander Pechtold wil onderhandelen met het zogeheten motorblok, plus de PvdA óf SP. Hij noemt de optie met ChristenUnie „onwenselijk.”

Alexander Pechtold (D66) wil liever niet in een kabinet met de ChristenUnie.

Alexander Pechtold (D66) wil liever niet in een kabinet met de ChristenUnie.

ANP

Informateur Schippers geeft gas en spreekt woensdag al de meeste fractievoorzitters om hun mening te horen over verdere gesprekken.

Rutte inschikkelijk

VVD-leider Rutte stelt zich inschikkelijk op bij de tweede poging om een nieuw kabinet te vormen. In zijn gesprek met informateur Schippers heeft hij geen voorkeur aangegeven voor de partij waar VVD, CDA en D66 nu mee moeten gaan praten.

„Wij zijn weliswaar de grootste partij, maar ook weer niet zo groot. Wij worden ook geacht een beetje bescheiden te zijn”, aldus de premier.

VVD en CDA: regeren met CU en PvdA optie

Opvallend was dat Rutte niet alleen de ChristenUnie en de PvdA noemde als mogelijkheid om een kabinet mee te vormen, maar ook de SP. Dat, terwijl de partij van Emile Roemer de VVD eerder al heeft uitgesloten van kabinetsvorming. De PvdA heeft evenmin zin in regeren. Rutte heeft wel andermaal aangegeven dat hij een ’stabiel meerderheidskabinet’ wil.

CDA-leider Buma heeft net als Rutte de voorkeur voor een meerderheidskabinet. Wat hem betreft schuift de ChristenUnie of de PvdA aan. De christendemocraat sluit de SP ook niet uit. Hij doet een dringend beroep op Roemer om de VVD niet langer uit te sluiten als coalitiepartner.

ZIE OOK: Schippers opnieuw informateur

Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GL) schuiven donderdag aan bij Schippers. Zij hadden woensdag al andere afspraken. Asscher zit bij Vara-programma De Wereld Draait Door om over de formatie te praten. GroenLinks-leider Klaver kan vanavond niet vanwege een ’meetup’ in het Paard van Troje. De jonge partijleider geeft in de Haagse poptempel uitleg over het mislukken van de formatiegesprekken.

Rutte (VVD), Wilders (PVV), Buma (CDA), Pechtold (D66), Roemer (SP), Baudet (FvD) en Thieme (PvdD) hadden wel woensdag al plek in hun agenda voor de gesprekken met Schippers over de formatie.

Segers verrast

CU-voorman Gert-Jan Segers werd verrast door de snelheid waarmee Schippers opereert. Hij heeft meer tijd nodig om zich voor te bereiden, laat zijn team weten.

Afgelopen maandag werd duidelijk dat VVD, CDA, D66 en GL er met elkaar niet uitkomen. De vraag is nu met welke samenstelling informateur Schippers een nieuwe poging gaat doen om tot een kabinet te komen.

Lees meer over