Nieuws/Wat U Zegt

Retail langs randweg en leeg centrum

De oorzaak van lege winkelstraten is het internet, volgens een briefschrijfster (WUZ 18/05). Dat is maar voor een zeer klein gedeelte waar.

Het begint bij de gevestigde orde in retailland, die veel te lang op hun oude formule zijn blijven leunen. V&D, Blokker, Kijkshop en ga zo maar door.

Ze hebben te lang gewacht en dachten dat internet bij hun formule niet nodig was. De hoofdschuldigen zijn onze lokale bestuurders: die blijven namelijk maar winkelcentra buiten het stadscentrum bouwen en/of toelaten.

Mooi voorbeeld is ’s-Hertogenbosch. Het oude Groot Ziekengasthuis, dat zijn naam eer aan deed, besloeg een zeer groot gebied in hartje centrum van Den Bosch. Dit is na de sloop ervan een grote open vlakte geworden.

Daar zou retail komen, maar de Bijenkorf haakte af en wat er dan gebeurt is echt te voorzien. MediaMarkt krijgt toestemming om op de meubelboulevard een vestiging te starten. U raadt het al: daar is nu een BCC, een fietsenzaak en telecom bij gekomen.

Over enkele jaren lijkt Den Bosch op de Franse steden: onpersoonlijke retail aan de randweg en een leeg centrum met gesloten rolluiken. Heren bestuurders, bezint eer u begint.

Aldo van Diesen,

Kerkdriel