Nieuws

Pensioenkorting dreigt in 2020

Door Ruben Eg

© Dijkstra b.v.

AMSTERDAM - De kans is groot dat er over 3 tot 4 jaar gekort gaat worden op miljoenen pensioenen. Hierover moeten pensioenfondsen duidelijker gaan communiceren, maant DNB.

© Dijkstra b.v.

Nu al blijkt dat de in 2014 opgestelde herstelplannen van veel pensioenfondsen veel te optimistisch zijn ingeschat, zo somberde directeur Frank Elderson van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een persbijeenkomst over de actuele ontwikkelingen in het toezicht op de financiële sector.

Hierdoor dreigen elf instellingen in 2020 te moeten korten op bijna 2 miljoen pensioenen. Een jaar later kan dit aantal oplopen tot 45 fondsen met 8 miljoen pensioenen. De korting kan volgens DNB ‘in sommige gevallen aanzienlijk zijn’.

Beurs

Elderson benadrukte dat dit doemscenario niet per definitie vaststaat. De pensioenfondsen kunnen hun tijdens de crisis opgedroogde buffers alsnog verhogen als de beurzen de komende tijd omhoogschieten. Dit gebeurde vorige maand nog.

Desondanks moeten fondsen van DNB hun deelnemers duidelijk maken dat de kans bestaat dat het allemaal flink tegenvalt. „Bijna de helft van de pensioenfondsen communiceert hier goed over, bij de andere helft kan het beter. Een derde heeft zelfs helemaal niets over mogelijke indexatie in hun communicatie opgenomen”, constateert Elderson naar aanleiding van onderzoek.

Realistisch

Om de verplichte buffers voor onverwachte tegenslagen aan te vullen rekenen veel pensioenfondsen op overrendement. Dit is de bonus bovenop het rendement dat nodig is om alle verplichtingen te kunnen financieren.

Elderson erkent dat de fondsen voor ‘een ingewikkelde opgave staan’ om de onzekerheid over te brengen. Het belang van ‘realistisch communiceren’ is volgens hem groot: „Mensen kunnen dan nog zelf een keuze maken. Je moet ze niet onnodig bang maken. Maar niets is slechter dan negatieve verrassingen.”