Nieuws/Wat U Zegt

Deelnemers: agenten moeten maïsvelden inspecteren

Uitslag stelling: Drugsrisico voor boeren

Door Martine de Vente

1 / 2

Een krappe meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat de politie maïsvelden moet controleren op wietplanten en niet de boeren zelf. De boeren in Limburg gaan nu zelf met drones checken of criminelen op de velden wiet neerzetten.

1 / 2

De politie is in Limburg opgehouden met zogenaamde wietvluchten omdat die te weinig resultaat zouden opleveren. Driekwart van de respondenten vindt niet dat logisch. Zij denken juist dat van het vliegen boven het maïs een preventieve werking uitgaat. Stoppen vinden de meesten daarom ook geen goed idee.

Een meerderheid vindt het niet eerlijk dat de boeren financieel moeten opdraaien voor werk dat de politie eigenlijk zou moeten doen. Iemand noemt het begrijpelijk dat de boeren het heft in eigen hand nemen. „Maar dat zou niet nodig moeten zijn”, laat deze weten.

Het antwoord op de vraag of de kans groot is of de daders worden gepakt, laat een verdeeld beeld zien. Er zijn bijna evenveel voor- als tegenstemmers. Als eventuele daders in beeld komen, dan zou het kunnen uitdraaien op eigenrichting, zo denkt een kleine meerderheid. Iemand acht zelfs de kans groot dat de boer zelf de gevangenis in gaat als hij een wietteler betrapt op zijn land en daar vervolgens slaags mee raakt. Een ander oppert dat met de drone betrapte drugscriminelen zich zouden kunnen beroepen op hun privacy.

Deelnemers vinden het daarom nog steeds belangrijk dat de taken van politie en de boeren gescheiden blijven. „De boer moet als hij iets vindt, dat melden aan de politie en die is dan verantwoordelijk voor de aanhouding van de daders.”

Een meerderheid vindt het geen goed idee als burgers taken overnemen van de politie. Iemand oppert dat het in de hand houden van de drugscriminaliteit ’zo onderhand een taak van het leger is geworden’.

Een een ander vindt juist dat burgers zelf verantwoordelijk zijn voor ’have en goed’. „Een maïsveld van een boer moet je beschouwen als zijn achtertuin. Voor camerabewaking moet de boer zelf opdraaien.” Iemand die het met hem eens is, ziet de drone als ’niks meer en minder dan een vliegende beveiligingscamera. Heel veel ondernemers hebben die’.

Veruit de meeste stemmers zijn trouwens niet verbaasd over de werkwijze van de drugscriminelen. Ze denken wel dat de boeren gevaar lopen als de illegale wiet op hun land staat. De meesten zijn er niet gerust op dat een boer die wietplanten meldt aan de politie, door de drugscriminelen met rust wordt gelaten. „Belachelijk dat boeren nu zelf moeten opsporen,” zo schrijft iemand. „Dit kan gevaarlijk uitpakken voor de landbouwers. Daarom moet ook het opsporen onder controle blijven van de politie.”

Over de vraag of deze problemen zijn opgelost als de wietteelt gelegaliseerd zou worden, tonen de respondenten zich erg verdeeld. „Het blijft hypocriet dat je overal in coffeeshops wiet kunt kopen, maar dat het verbouwen ervan illegaal is. Hier speel je criminelen mee in de kaart.”

Verder zijn de meningen ook uiteenlopend over het bezit van drones. Velen vinden drones in handen van burgers geen goed idee. „Er zijn nog geen goede regels voor”, beargumenteert een opposant. Anderen zien een betere oplossing: laat de politie vliegen met drones. „In ieder geval goedkoper dan controleren met vliegtuigen.”