Nieuws/Buitenland

Chinese vliegtuigen onderscheppen toestel VS

EPA

WASHINGTON - Twee Chinese gevechtsvliegtuigen hebben boven de Oost-Chinese Zee een Amerikaans militair toestel onderschept. Een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht zei vrijdag tegen CNN dat één van de twee Chinese vliegtuigen het Amerikaanse toestel tot circa 45 meter naderde.

EPA

De zegsman van de Amerikaanse luchtmacht noemde de actie van China „onprofessioneel”, vanwege de snelheid waarmee de Chinese toestellen vlogen en omdat een daarvan zo dicht bij het Amerikaanse vliegtuig kwam. Hij zei dat de Amerikanen hun ongenoegen over het incident via diplomatieke en militaire kanalen kenbaar zullen maken aan de Chinese autoriteiten.

Het Amerikaanse vliegtuig zou boven de Oost-Chinese Zee hebben gevlogen om te zoeken naar sporen van een mogelijke nucleaire test door Noord-Korea.

China wilde niet op dit incident reageren, meldde de BBC. Wel heeft de regering in Peking de VS de afgelopen maanden herhaaldelijk beschuldigd van het schenden van het Chinese luchtruim. China heeft de VS opgeroepen het aantal verkenningsvluchten in het gebied fors te verminderen.