Nieuws/Binnenland

Veel tekst in Wiskunde B

Door Arianne Mantel

V.l.n.r.: Sander, Jelle en Arjen.

V.l.n.r.: Sander, Jelle en Arjen.

Anko Stoffels

Amstelveen - Op het rooster stonden vrijdagmiddag de vernieuwde wiskunde-examens voor de havisten. Wiskunde B was pittig vonden de leerlingen, maar te doen. Wiskunde A werd iets gemakkelijker ervaren. „B was te doen, maar er zat wel bizar veel leeswerk in”, zegt wiskundedocent Jasper van der Schors van het Amstelveen College.

V.l.n.r.: Sander, Jelle en Arjen.

V.l.n.r.: Sander, Jelle en Arjen.

Anko Stoffels

Hij vervolgt: „We wisten dat het een korter examen zou worden met minder ruimtemeetkunde. Dat kan fijn zijn qua tijdsdruk. Maar nu het twee vragen korter is dan normaal, kan het ook weer meer uitmaken als je een paar vragen fout hebt. De algebra-opgaven zijn nu meer op het niveau wat universiteiten en hbo’s willen, dus dat vind ik wel goed. In het nieuwe wiskunde-examen moeten de leerlingen vaker zelf rekenen. In het oude examenprogramma moest veel de grafische rekenmachine gebruikt worden; nu moeten de leerlingen vaker laten zien dat ze slimmer zijn dan dat apparaatje.”

Vakantie funest

Van der Schors hoopt dat zijn leerlingen het examen goed hebben kunnen maken. „Alle stof die in het examen is gevraagd, is behandeld. Het is alleen zo jammer dat er een meivakantie tussen de laatste lessen en de examens zit. Wiskunde vraagt constant oefenen en bijhouden. De eerste twee vragen waren niet gemakkelijk. Geen fijne opening van het examen met heel precies rekenen, breuken en haakjes wegwerken. Ze hebben daar wel heel goed naar moeten kijken.”

Jasper van der Schors.

Jasper van der Schors.

Anko Stoffels

Bij kandidaat Sander zakte inderdaad in het begin de moed in de schoenen: „Dan keek ik naar zo’n opgave en dacht ik ’shit, wat ís dit’. Maar de opgaves zagen er moeilijker uit dan ze waren. Uiteindelijk heb ik alles kunnen oplossen.”

Jelle en Arjen hebben een goed gevoel na afloop. „Ook al heb ik niet alles ingevuld”, zegt Arjen. De meiden Robin en Tamara vinden het een vreselijk lastig examen.

Docent Van der Schors is heel blij met vraag 6, waarbij herleid moest worden: „Daar kan je de maximale score van 8 punten voor krijgen, maar hij was goed te doen. Wat ik jammer vind zijn de lappen tekst die bij de opgaves staan. Wiskunde B-kids zijn vaak meer leerlingen die verbanden zien en minder affiniteit met teksten hebben. Het is zonde als de leerlingen afdwalen door de tekst terwijl ze de rekenregels wel kennen.”

Terrible

Vmbo’ers maakten het examen aardrijkskunde tl en vonden dat gemakkelijk en weinig verrassend. Wiskunde A ging bij de havisten ook redelijk, maar Frans was ’ondoenlijk’ lang bij de vwo’ers. Door de tijdnood is massaal gegokt bij de laatste teksten met meerkeuzevragen. Nienke: „Meestal worden de teksten korter richting het einde, maar ze bleven lang. Ik heb echt moeten gokken, hoewel ik de onderwerpen wel snapte. Vorig jaar vond iedereen dat het examen Frans te gemakkelijk was voor de vwo’ers, dus ik denk dat ze het daarom zwaarder hebben gemaakt door het zo lang te maken. Terrible.”

Kijk hier naar onze havo-vloggers Lewis en Tim die wiskunde A en Kunst aflegden.