Nieuws/Binnenland

ChristenUnie streeft naar formatie

Door Redactie Parlement

ANP

Den Haag - Hoe kijkt de ChristenUnie eigenlijk aan tegen een kabinet met daarin ook VVD, CDA en D66? Het is vooral D66-leider Pechtold die flink tegenspartelt. Op het congres van de kleine christelijke partij, vandaag in Lunteren, is het het gesprek van de dag.

ANP

Na het klappen van de formatie tussen het ’motorblok’ van VVD, CDA, D66 en GroenLinks afgelopen maandag vinden de meeste partijen het nu het meest logisch dat ChristenUnie de plek van GroenLinks inneemt aan de formatietafel.

Pechtold (D66) noemde dat eerder ’onwenselijk’, maar beloofde vrijdag dat hij zich dit weekeinde nog eens goed achter de oren gaat krabben. Maandag, zo liet de democraat weten, zal hij bij informateur Schippers een nieuw plan op tafel leggen.

Tegenpolen

De ChristenUnie houdt zich de afgelopen dagen op de vlakte. Het knetterde eerder stevig tussen D66 en de christelijke club. Onderwerp van twist: hulp bij levensbeëindiging. D66 is daar fervent voorstander van, ChristenUnie is faliekant tegen.

Bij D66, zo valt te beluisteren, heeft men zich er groen en geel aan geërgerd dat CU er een breekpunt van heeft gemaakt. De democraten wilde het een vrije kwestie maken. Dat betekent dat het kabinet er geen gemeenschappelijk standpunt over inneemt en individuele Kamerleden er afzonderlijk over kunnen stemmen.

Congres

CU-leider Segers spreekt rond de middag in het lommerrijke Lunteren (hartje Biblebelt) zijn achterban toe. Hij zal ook ingaan op de formatie, zo is beloofd. Ziet hij een formatiepoging met VVD, CDA en D66 zitten, is de vraag. En in hoeverre is hij bereid om water bij de wijn te doen?

Lees meer over