Nieuws/Binnenland

Kabinet verwacht fiat EU voor ’bijlage’

Oekraïnedeal Rutte bijna rond

— null

Door Ruud Mikkers en Niels Rigter

ANP

Brussel / Den Haag - De kans is aanzienlijk dat Nederland volgende week op de laatste Europese top van het jaar de regeringsleiders achter een aanvullende verklaring over Oekraïne krijgt.

ANP

Een lid van het kabinet zegt te verwachten dat Nederland de deal in Brussel met de hakken over de sloot zal binnenhalen. „De seinen staan op oranje tot groen”, zegt een andere ingewijde. „Dit gaat hoogstwaarschijnlijk lukken.”

Het kabinet breekt zich al maanden het hoofd over de uitslag van het raadgevende referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Een meerderheid wees het verdrag af. Het kabinet wil een bijlage bij het verdrag bedingen waarin bepaalde garanties zwart op op wit staan. Het moet het verdrag ’redden’ en evengoed de tegenstemmers tevreden stellen.

Helemaal zeker is de uitkomst nog niet, benadrukt een bron, omdat details nog worden uitgewerkt en de deal alleen nog tussen hoge ambtenaren is beklonken. De EU-leiders moeten volgende week nog hun fiat geven.

In de bijlage moet komen te staan dat het associatieakkoord geen opmaat is naar Oekraïens EU-lidmaatschap, dat het land geen veiligheidsgaranties kan ontlenen aan het verdrag, noch aanspraak kan maken op extra Europees geld.

De onderhandelingen gingen lange tijd moeizaam. Centraal- en Oost-Europese landen zijn bevreesd voor de invloed van Rusland, dat het verdrag wilde dwarsbomen. Vooral Polen en Tsjechië worden genoemd als dwarsliggers; zij willen Oekraïne niet uitsluiten van EU-lidmaatschap. „De Polen zitten er heel hard en emotioneel in, maar ook zij zien de realiteit”, zegt een ingewijde. De realiteit is dat Nederland ’heel serieus’ is en dat zonder de handreiking (en handtekening) van de andere lidstaten het verdrag van tafel is.

Een bron bij het kabinet: „Aanvankelijk was de houding bij de andere lidstaten: het is jullie probleem, los het maar op. Op zeker moment werd duidelijk dat het probleem zich niet vanzelf oploste.” Ook Oekraïne zelf is naar verluidt inmiddels om.

Als minister-president Rutte zijn deal in Brussel heeft, wacht hem nog een mammoetklus: goedkeuring krijgen in het eigen parlement. Vooral in de Eerste Kamer wordt het spannend, maar de verwachting is dat voldoende CDA-senatoren daar uiteindelijk hun steun zullen uitspreken.

CDA-leider Buma is voorstander van het verdrag, maar wil niks weten van een deal. Hij vindt dat het ’nee’ van het Oekraïne-referendum moet worden gerespecteerd. Rutte vindt dat hij met de bijlage bij het verdrag gehoor geeft aan de zorgen van de tegenstemmers.

Door Ruud Mikkers en Niels Rigter