Nieuws/Buitenland

Leider van Real IRA doodgeschoten

— null

CORK - Aidan O'Driscoll, de chef-staf van de Real IRA, is woensdagavond doodgeschoten in Cork, in Ierland. De 37-jarige O'Driscoll werd in een hinderlaag gelokt en kreeg drie kogels in zijn lijf. Hij stierf korte tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het was niet de eerste keer dat hij werd beschoten. Drie jaar geleden overleefde hij een aanslag. O'Driscoll had in sommige kringen een kwalijke reputatie. Zijn bijnaam luidde The Beast. Hij werd twee keer veroordeeld wegens het lidmaatschap van een verboden organisatie. De tweede keer werd hij in hoger beroep vrijgesproken. De politie gaat ervan uit dat de moord het resultaat is van een bendeoorlog binnen de Ierse republikeinse kringen, zo melden Ierse media donderdag.

De Real Irish Republican Army is een gewapende eenheid die het Britse leger uit Noord-Ierland wil verjagen en het gebied daarna aan Ierland wil toevoegen. De Real IRA splitste zich in 1998 af van de Provisional IRA. De groep telt vermoedelijk enkele tientallen leden en pleegde diverse moorden en bomaanslagen. De Real IRA wijst de geweldloosheid van de IRA uit het zogenoemde Goede-Vrijdagakkoord uit 1998 af.