Nieuws/Binnenland

Pasjessysteem voor Haagse zwembaden

Door Marcel van den Eng

Het Zuiderparkbad.

Het Zuiderparkbad.

FB

DEN HAAG - Wie baantjes wil trekken in een gemeentelijk zwembad in Den Haag kan binnenkort alleen met een pasje naar binnen. De gemeente Den Haag hoopt hiermee korte metten te maken met terreurjeugd in de baden.

Het Zuiderparkbad.

Het Zuiderparkbad.

FB

In de periode van januari 2015 tot en met april dit jaar registreerde de politie 48 misstanden alleen al in het Zuiderparkbad. De problemen variëren van aanrandingen en ruzies tot diefstallen. In maar drie gevallen leidde de problemen tot een bekeuring, twee keer een dagvaarding en tien zwemverboden. In 27 andere gevallen stond de politie met lege handen. Het is onduidelijk of en hoe ernstig de overlast in de andere vijf Haagse zwembaden is.

Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) heeft naar aanleiding van de problemen in het Zuiderparkbad daar extra beveiliging ingezet en cameratoezicht. Ook zijn bezoekers verplicht hun paspoort of rijbewijs te laten zien als ze een duik in het bad willen nemen. Volgens Baldewsingh is het daardoor al rustiger geworden in het Zuiderparkbad.

Eerst een waarschuwing

Onruststokers krijgen eerst een waarschuwing, maar daarna worden ze het zwembad uitgezet. De afgelopen weken overkwam dat laatste 23 mensen. Afhankelijk van de ernst, kan de duur van een zwemverbod in een bad oplopen tot vijf jaar.

ZIE OOK: Aanranders teisteren Haags zwembad

Baldewsingh denkt met de invoering van het pasjessysteem erbij makkelijker raddraaiers te kunnen weren. Het pasje laat zien wie de bezoeker is en kan een tijdje gedeactiveerd worden als de bezoeker zich eerder een keer misdragen heeft. Het is de bedoeling dat het systeem nog dit jaar wordt ingevoerd. Volgens Baldewsingh moeten bezoekers de eventuele lange wachtrijen die erdoor ontstaan maar voor lief nemen.

Pasjes kunnen worden uitgewisseld

Het is ernstig de vraag of het systeem gaat werken. Bezoekers zouden pasjes aan elkaar kunnen uitwisselen met als gevolg dat raddraaiers alsnog vrij spel hebben. Baldewsingh kan hierop vooralsnog niet reageren.

Lees meer over