Nieuws/Buitenland

Zware aardbeving bij Salomonseilanden

Salomonseilanden

Salomonseilanden

Google Maps

HONIARA - Een zware aardbeving heeft donderdag de Salomonseilanden in de Stille Oceaan opgeschrikt. Daardoor viel in sommige gebieden de elektriciteit uit, bericht de BBC.

Salomonseilanden

Salomonseilanden

Google Maps

De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een kracht van 7.8 en werd gevolgd door meerdere naschokken. Het epicentrum zou op enkele tientallen kilometers van de eilandengroep liggen.

Na de beving werd aanvankelijk gevreesd voor een tsunami in het gebied, maar dat gevaar is volgens het Pacific Tsunami Warning Center grotendeels geweken.

De aardschokken zouden forse schade hebben veroorzaakt op het eiland Makira, dat het dichtst bij het epicentrum ligt. Volgens de rampenbestrijdingsdienst van de eilanden zijn daar diverse gebouwen ingestort. Voor zover bekend kwam daarbij niemand om het leven.

Veel eilandbewoners bleken op eigen houtje al een veilig heenkomen te hebben gezocht. „De meeste gemeenschappen waar we contact mee hebben gehad waren al geëvacueerd”, zei directeur Loti Yates van de dienst „Ze belden ons vanuit de heuvels. Dat is goed.”