Nieuws/Buitenland

Bosporus gesloten voor kolossaal vaartuig

Pioneering Spirit
1 / 2

Pioneering Spirit

ZUMAPRESS.com

ISTANBUL - De Bosporus is woensdag gesloten om de veilige doortocht van een kolossaal vaartuig, de Pioneering Spirit, mogelijk te maken. Het schip van het Nederlandse bedrijf Allseas is het grootste ter wereld en bestemd voor onder meer de aanleg van pijpleidingen op de zeebodem. Het verliet 13 mei de Maasvlakte bij Rotterdam op weg naar de Russische stad Anapa aan de Zwarte Zee.

Pioneering Spirit
1 / 2

Pioneering Spirit

ZUMAPRESS.com

Ook de veerdiensten over de Bosporus zijn stilgelegd, meldden Turkse media. Het vaartuig van 382 meter lang en 124 meter breed is van de Zwitsers-Nederlandse bouwgigant Allseas. Het wordt ingezet voor de aanleg van een 900 kilometer lange pijpleiding door de Zwarte zee van de Russische kust naar het Europese deel van Turkije.

Turkstream

Het project TurkStream bestaat uit een tweetal gasleidingen die Rusland met Turkije gaan verbinden via de Zwarte Zee. De leidingen zijn ontworpen om tezamen 30,5 miljard kubieke meter aardgas per jaar te transporteren.

Eén gasleiding is bestemd voor de Turkse markt, terwijl de andere moet zorgen voor de levering van aardgas aan Zuidoost Europa. Op dit moment zijn landen in Zuidoost Europa voor hun energievoorziening grotendeels afhankelijk van meer vervuilende brandstoffen, zoals steenkool en aardolie. Volgens planning zal eind 2019 het eerste gas naar Turkije stromen via TurkStream.

Lees meer over