Nieuws/Buitenland

Dirigent Jeffrey Tate overleden

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate

De Telegraaf

HAMBURG - Jeffrey Tate, chef-dirigent van Symphoniker Hamburg, is op 74-jarige leeftijd overleden. De Brit bezweek vrijdag in het Italiaanse Bergamo aan een hartinfarct.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate

De Telegraaf

Dat heeft het Hamburgse symfonieorkest vrijdag bekendgemaakt. Sir Jeffrey Philip Tate was tussen 1991 en 1995 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij was sinds 2009 de chef in Hamburg.

Tate studeerde medicijnen en werkte in een Brits ziekenhuis voordat hij zijn carrière in de muziek begon bij het Royal Opera House in Covent Garden. Zijn debuut als dirigent maakte hij in 1979 bij de Metropolitan Opera in New York City. Hij werd beïnvloed door onder anderen de beroemde dirigent Herbert von Karajan.

’Hele leven moeten vechten’

Tate werd geboren met een verkromming in zijn ruggengraat die ervoor zorgde dat hij scheef liep. Daardoor had hij het vanaf zijn jeugd niet gemakkelijk. „Ik heb mij hele leven moeten vechten, maar ik kijk niet terug in bitterheid dankzij de liefde voor muziek”, zei hij ooit.

In april werd Tate op Buckingham Palace door prins William geridderd als erkenning voor zijn verdiensten voor de Britse muziek.

Lees meer over

Gerelateerde artikelen