Nieuws/Buitenland

Tienduizenden bij concert One Love Manchester

EPA

MANCHESTER - Tienduizenden mensen hebben zondagavond het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester bijgewoond. Het concert werd in meerdere landen op televisie uitgezonden. One Love Manchester, in het stadion Old Trafford Cricket Ground, begon rond 20.30 uur (Nederlandse tijd) met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag bij het concert van Ariana Grande op 22 mei en die van de aanslagen zaterdagavond in Londen.

EPA

Ariana bedankte haar fans voor hun komst en vertelde hoe ze een moeder van een van de slachtoffers had ontmoet. ,,Toen moest ik erg huilen”, vertelde ze met een snik in haar stem. ,,Maar toen zei de moeder dat ik daarmee moest stoppen. Mijn dochter wil je niet zien huilen, ze wil je hits horen.”

Veel mensen hadden moeite hun emoties de baas te blijven. Vooral het optreden van Niall Horan was emotioneel. Hij droeg zijn song This Town op aan de slachtoffers van de aanslagen.

Grande nam het initiatief voor het concert nadat er een zelfmoordaanslag was gepleegd bij haar optreden in Manchester, op 22 mei. Daardoor kwamen 22 mensen, vooral jonge bezoekers, om het leven. Met het concert wil Ariana Grande zo veel mogelijk geld inzamelen voor de slachtoffers van de aanslag.

Tijdens de show zondagavond traden ook onder vele anderen Pharrell Williams, Take That, Robbie Williams en Miley Cyrus op. Marcus Mumford was de eerste artiest op het podium. Hij deed een soloversie van Timshell, het nummer van zijn band Mumford and Sons. Stevie Wonder, oud-voetballer David Beckham en U2 spraken het publiek toe in een videoboodschap.

Op social media werd de 23-jarige zangeres geprezen voor haar moed en kracht. Het concert werd afgesloten met The Last Time. Met dat nummer sloot Grande ook het concert in Manchester toen af. Daarna werd de aanslag gepleegd. Ariana zong het nummer met alle artiesten die op One Love Manchester te zien waren. Daarna kwam ze nog terug en zong de klassieker Somehwere Over The Rainbow.

Tijdens het concert in Manchester golden strenge veiligheidsmaatregelen. De bezoekers werden voordat ze naar binnen gingen uitvoerig gefouilleerd. Ook is er gewapende beveiliging.