Nieuws

GRENSVERLEGGER De Oesterij laat wereld meeproeven

’Zeeuws goud’ voor Azië

Door Gabi Ouwerkerk

Jean Dhooge toont de platte Zeeuwse oesters die per vliegtuig de oversteek naar Azië maken.

Jean Dhooge toont de platte Zeeuwse oesters die per vliegtuig de oversteek naar Azië maken.

BEELD WERKT

Yerseke - De familie Dhooge is al sinds 1906 actief in de kweek van schaal- en schelpdieren. Met oesters houden ze zich pas sinds zes jaar bezig. Kort nadat de vierde generatie aan het roer kwam te staan. Nederland was al snel te klein voor de delicatesse.

Jean Dhooge toont de platte Zeeuwse oesters die per vliegtuig de oversteek naar Azië maken.

Jean Dhooge toont de platte Zeeuwse oesters die per vliegtuig de oversteek naar Azië maken.

BEELD WERKT

„Voor de export ligt de focus vooral op de platte Zeeuwse oesters”, vertelt Jean Dhooge die het bedrijf samen met zijn twee broers leidt. Deze oester is zeldzamer dan de wilde Japanse oester, ook wel Zeeuwse creuse genoemd, en staat in de wereld van de gastronomie hoog aangeschreven. „De smaak is heel speciaal, meer nootachtig en met een lange nasmaak”, schetst Dhooge.

Gekoeld vervoerd

De Oesterij richt zich met zijn Dutch Imperial Oysters op het luxere segment. „We werken in het buitenland alleen met de beste visgroothandels. Dat moet ook wel om de kwaliteit te garanderen. We moeten er zeker van zijn dat ze goed gekoeld vervoerd worden.”

De Oesterij kweekt de weekdieren in open water. „In vier jaar tijd groeien ze uit van larve tot eindproduct”, legt Dhooge uit. „We verplaatsen ze één keer per jaar naar een ander perceel. Als ze groot genoeg zijn, gaan ze naar onze oesterputten.”

Levend verpakt

In de oesterputten, die ook te bezoeken zijn, blijven ze zo’n twee weken zitten. „Bij de vangst kunnen de oesters gestrest raken. Ook kan er zand in de schelp terechtkomen. In de oesterputten spugen ze zelf het zand uit en komen ze op kracht. Vervolgens worden ze op maat gesorteerd en levend verpakt.”

Buiten het water kan een oester zeven tot tien dagen overleven. Ze maken per vliegtuig de oversteek naar Hong Kong, Singapore en sinds kort Shanghai. Voor het vertrek worden ze strak in een traditioneel houten verpakking gelegd. Met bovenop een laag zeewier om ze vochtig te houden.

Sensoren

„De kunst is om het vervoer van ons naar de klant zo kort mogelijk te houden. We richten ons daarom alleen op markten waar het transport goed is. China heeft veel potentie, maar voor we daar gaan uitbreiden, moeten we eerst zeker weten dat het product goed vervoerd wordt.”

In elke verpakking zitten sensoren waarmee de temperatuur tijdens het transport te volgen is. Dhooge zag het één keer mis gaan. „Kort na vertrek van het vliegtuig, zagen we de temperatuur oplopen. Bij navraag bleek de vliegtuigmaatschappij de oesters in de verkeerde, niet-gekoelde ruimte, te hebben geplaatst.”

Hij benadrukt dat dit soort fouten niet te vaak gemaakt moet worden. „Niet alleen vanwege het financiële verlies, maar onze klanten zijn veeleisend. Als het vaker gebeurt, zoeken ze een andere leverancier.”

Eisen

De klanten stellen ook hoge eisen aan de voedselveiligheid. Een luxe hotelketen in Hong Kong haalt, om elk risico uit te sluiten, uit elke verpakking een oester die ter controle naar een lab wordt gestuurd. „Bij ons in Zeeland zijn de eisen ook heel streng en daar zijn we blij mee. De Oosterschelde en het Grevelingenmeer staan bekend om hun schone water.”

Sinds hun stap in de oesterhandel zag familie Dhooge de omzet verdubbelen. „Dat komt niet alleen door de export naar Azië. Ook België, Spanje en Duitsland zijn belangrijke markten.” Rusland en de VS zijn nu nog gesloten. Als die opengaan, ziet Dhooge veel kansen. „Mensen zijn daar bereid geld te spenderen voor een goed product.”