Nieuws

The Netherlands First

Het is een roerige tijd rond het klimaat. Hetgeen helemaal los staat van het huidige onstuimige herfstweer.

In dezelfde week dat Donald Trump besloot om het VN-klimaatverdrag van Parijs uit 2015 aan de willigen te hangen, gaf hij aan zijn andere verkiezingsbelofte, het plaatsten van een muur aan de Mexicaanse grens, te willen financieren door er zonnepanelen op te plaatsen.

Een week eerder sprak Mark Rutte met ceo’s van grote bedrijven die studiereizen hadden gemaakt naar de Poolgebieden en regio’s in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waar men nu al de negatieve effecten van klimaatextremisme ervaart. Hij verweet de ceo’s krokodillentranen omdat hun huidige plannen nog geen 20% van het klimaatakkoord van Parijs kunnen inlossen.

Rutte heeft een punt, want de lat moet flink omhoog. Ik ben het ruiterlijk met hem eens dat Nederland schandalig veel onbenut laat wat betreft innovaties, kennis en investeringsgeld voor een betere wereld en sterkere economie. Wanneer wij als land bereid zijn robuuste doelen te stellen en al onze creativiteit en daadkracht daarvoor in te zetten, kunnen we zonder schroom spreken van ’The Netherlands First’ bij de implementatie van de energietransitie. Dus aan de slag.