Nieuws/Binnenland

Informateur blijft inzetten op meerderheidskabinet

Door Redactie parlement

Informateur Herman Tjeenk Willink.

Informateur Herman Tjeenk Willink.

ANP

Den Haag - UPDATE 18:55 Informateur Tjeenk Willink wil dat politieke partijen met de billen bloot gaan: ze moeten nu duidelijkheid geven over hun blokkades van andere partijen. De informateur hoopt dat partijen bewegen, hij blijft namelijk inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. De oudgediende richt zich op een coalitie die tenminste bestaat uit VVD, CDA en D66.

Informateur Herman Tjeenk Willink.

Informateur Herman Tjeenk Willink.

ANP

De informateur ziet dat alle partijen nog steeds een meerderheidskabinet willen, maar feitelijk alle opties daartoe blokkeren. „Daar ga ik ze mee confronteren. Het is of het een, of het ander.” Een onderzoek naar een combinatie met CU of PvdA ligt volgens de oudgediende voor de hand.

De informateur kondigde zijn volgende stappen aan op een ingelaste persconferentie. Hij gaat niet opnieuw alle varianten onderzoeken. Het voorstel van SP-leider Roemer, waarin zes partijen zitten en de VVD ontbreekt, verwijst hij bijvoorbeeld naar de prullenbak. Die combinatie zou niet stabiel zijn.

Helemaal mis

Na zijn persconferentie ontving hij direct D66-leider Pechtold. Die geeft aan CU niet te blokkeren, maar hij ziet wel bezwaren. Zo wijst hij op de krappe meerderheid van 76 zetels die een combinatie met die partij. „Dat gaat qua zetelaantal helemaal mis.” De D66’er wil bovendien evenwicht in de coalitie, ook inhoudelijk. Pechtold stuurt dus duidelijk aan op de optie met de PvdA.

Pechtold deed alsof het vanmiddag niet ging over de blokkades, maar over de vraag of VVD, CDA en D66 samen een meerderheidskabinet moeten zoeken. Daarvan zegt hij in elk geval dat hij daartoe mogelijkheden ziet.

Tjeenk Willink nodigde later op de middag de drie partijen samen uit. Na afloop liet Pechtold weten dat er niet gesproken was over CU of PvdA. Wel liet hij doorschemeren dat er geen streep staat door CU als optie. Hij gaf aan dat er dan wel beleid moet uitrollen dat zo breed is dat ook oppositiepartijen zich erin kunnen vinden. Hij noemde daarbij specifiek ’ een evenwichtig inkomensbeleid’ evenals het ’klimaat’. Aan dat laatste zullen wat hem betreft ook ’het bedrijfsleven’ en de ’landbouw’ een steentje moeten bijdragen. „Belangrijk is dat ook de oppositie in het beleid meekan.”

Ook de PvdA wordt door Pechtold nog steeds gezien als een kandidaat om samen een kabinet mee te vormen.

Waarom PVV-blok?

Tjeenk Willink heeft in zijn onderzoek naar blokkades eerst nogmaals aan VVD en CDA gevraagd waarom zij de PVV nou blokkeren. Dat hebben ze op zijn verzoek op papier gezet. Die variant gaat hij dus ook niet verder onderzoeken.

Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zijn er meerdere formatiepogingen gedaan. Die zijn tot nu toe nog steeds zonder enig resultaat. Doordat partijen elkaar uitsluiten of, zoals de PvdA, een rol voor zichzelf in de oppositie zien, zit de boel muurvast en is er nog steeds geen zicht op een meerderheidskabinet. Begin deze week mislukte een poging van ‘het motorblok’ (VVD, CDA en D66) en GL om de formatie aan te zwengelen voor de tweede keer.

De SP gaf vanochtend nogmaals aan niet met de VVD in een kabinet te willen. En doordat het tussen CU en D66 niet botert, wordt een combinatie met die twee partijen ook erg lastig.