Nieuws/Binnenland

Na omstreden ontslag directeur

Top KNGF onder ede verhoord

Door Bart Mos

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

Rob de Jong

Amsterdam - De toezichthouders van stichting KNGF Geleidehonden worden onder ede verhoord over het omstreden ontslag van hun eigen directeur. Hen wordt ernstig verwijtbaar handelen verweten doordat zij de directeur eerst een bonus gaven en haar daarna als een baksteen lieten vallen.

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

Rob de Jong

Dit blijkt uit een beschikking van de rechtbank Amsterdam, in handen van De Telegraaf. In totaal zes betrokkenen, waaronder de voorzitter van de raad van toezicht en haar voorganger, moeten komend najaar voor de rechter onder ede verklaren over mogelijk ernstig verwijtbaar handelen jegens ex-directeur Ellen Greve in een voorlopig getuigenverhoor.

Lees ook: KNGF wil directeur met kanker ontslaan

De raad van toezicht van KNGF, met topmanagers zoals ex-Aegonbestuurder Kees Storm en hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath, kende haar directeur Ellen Greve vorig jaar ongevraagd en „weloverwogen” een bonus toe voor haar „bijzondere prestaties in het jubileumjaar 2015.”

Toen daar vervolgens een rel over uitbrak na een publicatie in de Volkskrant, omdat ze daarmee de salarisgrens voor goede doelen overschreed, ging de voor de bonus verantwoordelijke raad van toezicht niet achter hun directeur staan, maar namen zij direct publiekelijk afstand. Een half jaar later werd Greve, die zich inmiddels had ziekgemeld en aan kanker werd behandeld, door haar raad van toezicht ontslagen. Vanwege haar door deze kwestie ernstig beschadigde reputatie vecht ze haar ontslag nu aan.

Opgelucht

„Cliënte is erg opgelucht”, reageert haar advocaat Mark Keuss, arbeidsrechtspecialist bij Lexence Advocaten, op het toegewezen getuigenverhoor. Volgens de advocaat heeft de raad van toezicht zich met „hand en tand” verzet tegen het horen van getuigen. „Maar van hun 37 pagina’s tellende verweer heeft de rechtbank weinig heel gelaten”, aldus Keuss.

Voorzitter Mijntje Lückerath van de raad van toezicht noemt het getuigenverhoor waartoe ook zij gedwongen is deel te nemen nu „prima.” Haar aanvankelijke verzet tegen het verhoor had uitsluitend te maken met de „vage opstelling” van het verzoek tot het getuigenverhoor. Daarnaast zegt ze het „heel vervelend” te vinden dat „de kwestie zich zo voortsleept.” Voor de rest wil de hoogleraar corporate governance niet inhoudelijk reageren op het conflict, zolang dat onder de rechter is. Ook gaat Lückerath niet in op de felle kritiek van een groep ambassadeurs van KNGF, onder wie journalist Charles Groenhuijsen, op het handelen van haar raad van toezicht in de bonus-kwestie.

Vrouwonvriendelijk

Tijdens het getuigenverhoor zal ook KNGF-toezichthouder en voormalig KPMG-partner Ton Oudejans onder ede verhoord worden. Oudejans sprak volgens een getuige vorig jaar vrouwonvriendelijk en grievend over Greve tijdens een receptie. Oudejans zou daar hebben gemeld dat zijn directeur een ’magere score’ heeft, doordat zij kinderloos en van middelbare leeftijd is en bovendien getroffen is door borstkanker. Oudejans meldde eerder aan De Telegraaf „een totaal andere herinnering aan dat gesprek te hebben.”

Ellen Greve zelf was onbereikbaar voor commentaar.