Nieuws

Renteplaatje definitief gedraaid

Door Enrique Diaz-Alvarez

Twee centrale banken versterkten afgelopen week de visie dat de rentecyclus definitief is gedraaid, namelijk de Amerikaanse en Britse.

De Federal Reserve koos ervoor om voorbij de recente zwakke cijfers te kijken (met name de verrassende neerwaartse bijstelling van de inflatiecijfers) en in grote lijnen zowel de economische vooruitzichten als het toekomstige pad voor het renteverloop in de fameuze ‘dot plot’ grafiek ongewijzigd te laten. En donderdag kwam de Britse centrale bank, de Bank of England, met een regelrechte verrassing toen bleek dat twee dissidenten zich aansloten bij ‘havik’ Kristin Forbes en roepen om een verhoging van de rente.

Weinig effect

Toch had dit weinig effect op hun respectievelijke munten, want de euro, het Britse pond sterling en de Amerikaanse dollar eindigden de week met een afwijking van hooguit 0,5% van de koers waarmee ze de week waren begonnen.

Toppers van de week

Aan de andere kant reageerden de Canadese en de Australische dollar wél erg goed op de havikachtige uitlatingen van hun centrale banken en werden daarmee de toppers onder de G10 valuta’s in de wekelijkse ranglijsten.

Britse inflatie plust

Engeland is zo ongeveer de enige economie waar de inflatie zich consequent aan de pluszijde ontwikkelt. Vooral het effect van de devaluatie van de Britse munt na de Brexit sijpelt nog steeds door. Het effect op de levensstandaard is overduidelijk negatief, want de groei van de lonen is erdoor van duidelijk positief omgeslagen naar duidelijk negatief. En dat is ook de context waarin de duidelijke verschuiving van de leden van het MPC van de Bank of England naar het havikkenkamp moet worden gezien.

Macron’s succes

En terwijl dit werd geschreven laten de uitslagen van de Franse verkiezingen een comfortabele absolute meerderheid zien voor Macron’s nieuwe partij. Dit kan de euro op korte termijn enige steun in de rug geven, maar de belangrijke cijfers die deze week gepubliceerd worden zullen belangrijker zijn. Zoals de PMI indicator voor de activiteit van het bedrijfsleven voor de maand juni. Er wordt geen grote verandering verwacht, en het thema blijft dan ook waarschijnlijk in tact met een verdere economische groei gecombineerd met een totaal gebrek aan prijsdruk.

Tweedeling

Een interessante tweedeling heeft zich in de VS voorgedaan. Aan de ene kant toonden de inflatiecijfers de afgelopen maanden een duidelijke verzwakking. Maar aan de andere kant is het wel duidelijk dat de Federal Reserve bereid is om aan deze zwakte voorbij te kijken door het aan eenmalige factoren toe te schrijven, zoals prijswijzigingen bij de mobiele telefonie. Het gat tussen de verwachtingen van de markt ten aanzien van renteverhogingen in de VS en de verwachting van wat er daadwerkelijk gaat gebeuren door de Fed is weer open getrokken. En zoals eerder verwachten wij dat de Federal Reserve aan het kortste eind zal trekken en denken dat de rente in de VS omhoog tenderen, wat een flinke steun voor de dollar zou moeten geven op de middellange termijn.

Komende week zal de focus liggen op maandag en dinsdag wanneer sprekers van de Fed optreden. Vrijdag komt de Europese PMI naar buiten. Woensdag en donderdag vergaderen respectievelijk de centrale banken van Nieuw Zeeland en van Noorwegen. Buiten dat is de agenda vrijwel leeg.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.