Nieuws/Buitenland

EU-sancties tegen Krim jaar verlengd

Bert Koenders voor een kaart van de Krim

Bert Koenders voor een kaart van de Krim

ANP

LUXEMBURG - De economische sancties van de Europese Unie tegen het Oekraïense schiereiland de Krim blijven van kracht. De buitenlandministers van de 28 lidstaten verlengden maandag de strafmaatregelen vanwege de inlijving door Rusland met een jaar.

Bert Koenders voor een kaart van de Krim

Bert Koenders voor een kaart van de Krim

ANP

Europese bedrijven mogen geen goederen uit de Krim importeren en mogen er niet investeren. Bepaalde technologieën voor de winning van olie, gas en andere grondstoffen mogen niet worden geëxporteerd.

Ook op het gebied van transport en telecommunicatie gelden beperkingen. Verder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland aan de Zwarte Zee, behoudens noodgevallen.

Minister Bert Koenders noemde het „belangrijk” deze sancties te verlengen. „Deze verlenging heeft de volledige Nederlandse steun. De Krim mag niet worden vergeten.”

Tegen Rusland heeft de EU ook sancties lopen vanwege de illegale annexatie en de agressie in het oosten van Oekraïne. Die worden naar verwachting binnenkort met zes maanden verlengd. Het vredesakkoord van Minsk wordt nog altijd niet nageleefd.