Nieuws

’Fusie tussen Ahold Delhaize en Kroger logisch’

Bloomberg

DFT De volgende fusie in de supermarktsector zou weleens die tussen Ahold Delhaize en Kroger kunnen zijn. Dit schrijft de Amerikaanse zakenbank Bernstein in reactie op het vrijdag gelanceerde overnamebod van Amazon op Whole Foods.

Bloomberg

Bernstein wijst erop dat de tweede en vierde supermarktketen van de VS samen $180 miljard omzetten, bijna evenveel als de omzet van $200 miljard die marktleider Wal-Mart in zijn thuismarkt realiseert. De combinatie zou volgens de zakenbank $1,2 miljard aan synergieën kunnen realiseren.

Voor beide supermarktketens is een efficiencyverbetering noodzakelijk, nu een verdere prijzenslag dreigt. De verwachting is namelijk dat het nu nog vrij hoge prijsniveau van de in gezonde voeding gespecialiseerde Whole Foods omlaag gaat, als Amazon voor ongeveer $14 miljard eigenaar wordt.

Volgens Bernstein is de meest waarschijnlijke vorm van een samengaan een bod van Kroger op de Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize. De zakenbank vindt een prijs van $20,9 miljard (€18,7 miljard) redelijk. De totale beurswaarde van Ahold Delhaize, die twee derde van zijn omzet in de VS realiseert, bedraagt nu €21,8 miljard.