Nieuws/Buitenland

Qatar eist opheffing ’blokkade’

REUTERS

DOHA - Qatar weigert voorlopig te onderhandelen met de Arabische landen waarmee het een hoog opgelopen conflict heeft. Doha wil pas gaan praten met de buurlanden als de strafmaatregelen zijn opgeheven, zei de Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (Buitenlandse Zaken).

REUTERS

„Qatar wordt geblokkeerd, er is geen onderhandeling”, zei de bewindsman tegen verslaggevers. „Ze moeten de blokkade opheffen.” De minister klaagde dat de buurlanden nog steeds niet duidelijk hebben gemaakt wat hun eisen zijn.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en anderen landen hebben de economische en diplomatieke betrekkingen met Qatar verbroken. Zij beschuldigen het schatrijke oliestaatje ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

De Verenigde Staten waarschuwden eerder deze maand dat het isolement van Qatar onbedoelde humanitaire gevolgen kan hebben, zoals tekorten aan voedsel. Minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) riep de Golfstaten en andere landen toen op verdere escalatie van het conflict te voorkomen.