Nieuws/Binnenland

CU wil verantwoording waarom PvdA niet in kabinet wil

’Asscher moet op papier zetten waarom hij bedankt’

Door Redactie Parlement

ANP

Den Haag - De PvdA moet een brief gaan schrijven over waarom de partij niet in het kabinet wil. Dat eist CU-fractievoorzitter Segers wiens partij ook nog steeds in beeld is voor deelname aan de formatie.

ANP

Om tot een meerderheidskabinet te komen resten nog slechts twee smaken voor VVD, CDA en D66. Dat zijn CU en PvdA.

Een poging om met GroenLinks in het politieke schuitje te stappen strandde vorige week maandag. Informateur Tjeenk Willink constateerde vervolgens dat er ook een streep staat door de PVV en de SP. Dat gebeurde nadat verschillende partijleiders hem in een brief lieten weten waarom ze elkaar uitsluiten.

CU-leider Segers liet afgelopen weekeinde al weten dat hij geen tussengerecht wil zijn. Hij past ervoor gesprekken met formerende partijen aan te gaan, zonder dat duidelijk is wat de PvdA eigenlijk wil. PvdA-leider Asscher zegt steeds dat hij op dit moment geen rol voor zijn partij ziet weggelegd, maar Segers eist dat hij dit nu ook op schrift stelt en motiveert waarom zijn partij bedankt voor kabinetsdeelname. „Dan kunnen we dat ook afstrepen”, aldus Segers.

Dinsdag komt het ’motorblok’ van VVD, CDA en D66 opnieuw bijeen met Tjeenk Willink om zich te buigen over de volgende stap in het formatieproces.

Lees meer over