Nieuws

SOCIALE ZAKEN MyWheels sorteert voor op de toekomst

Private deelauto openen met app

Door Jessica Numann

Karina Tiekstra wil de missie van MyWheels versnellen.

Karina Tiekstra wil de missie van MyWheels versnellen.

MARCEL ANTONISSE

Amsterdam - Eerlijk zullen we alles delen in de hedendaagse maatschappij. Ook de auto als het even kan. Autodeelplatform MyWheels heeft een manier bedacht om zijn missie - de acht miljoen auto’s op de weg terugbrengen naar één miljoen - in de volgende versnelling te krijgen.

Karina Tiekstra wil de missie van MyWheels versnellen.

Karina Tiekstra wil de missie van MyWheels versnellen.

MARCEL ANTONISSE

Met de nieuwe dienst MyWheels Open kunnen autobezitters voor een vast maandbedrag een boordcomputer in hun auto laten zetten, zodat ze deze 24 uur per dag kunnen verhuren. Via een app kan de huurder de auto openen en betalen voor de dienst. ,,Je ziet het autodeel-aanbod groeien doordat particulieren steeds meer de gelegenheid krijgen om zo’n dienst zelf te regelen. Normaal is vier keer per jaar gemiddeld, maar met de boordcomputer zal dat zeker verdubbelen”, zegt directeur Karina Tiekstra.

Deze nieuwe missie sorteert volgens haar voor op de toekomst: ,,Autorijden is steeds minder afhankelijk van een sleutel of persoon, denk aan de zelfrijdende auto. En in alle nieuwe modellen zit een techniek ingebouwd die een sleutel overbodig maakt.”

Natuurlijk zal niet iedereen aan autodelen gaan doen, maar de gemiddelde Nederlander maakt veel kosten, ook als de auto stilstaat. Het aantal leden op het platform is sinds vorig jaar met een kwart gestegen naar 40.000.

MyWheels was in 1993 een van de eerste autodeelplatforms en combineert klassiek autodelen met particulier verhuur. De sociale onderneming wil zorgen voor minder CO2-uitstoot, leefbare buurten en sociale verbondenheid. Tiekstra: „Van acht miljoen naar één miljoen auto’s scheelt toch al gauw 70% CO2. Dan ziet de wereld er anders uit. Het scheelt in kosten en er ontstaat extra ruimte.”