Nieuws/Columns

Onvergetelijk bezoek aan Rafael Nadal

Door Richard Krajicek

Soms wil je op twee plekken tegelijk zijn, al is dat onmogelijk. Maandag was in Amsterdam de ontknoping van de Telesport Tennisser van het jaar Verkiezing, maar tijdens de eerste dagen van deze week kon ik ook met vier Nederlandse talenten naar de nieuwe tennisacademie van Rafael Nadal op Mallorca. Omdat de grote ster zelf ook tijd voor ons vrijmaakte, heb ik voor dat laatste gekozen.

We hebben onze ogen uitgekeken op de gloednieuwe Rafa Nadal Academy. Het is werkelijk een schitterend complex met niet alleen 26 tennisbanen en een school, maar ook een sporthotel, een fitnesscentrum, twee zwembaden, een voetbalveld en een museum met trofeeën van de naamgever.

Op dit opleidingsinstituut zijn tachtig kinderen fulltime bezig met tennis en school, waaronder een paar jeugdspelers uit Engeland die hoog op de wereldranglijst voor junioren staan genoteerd. Voor liefhebbers van tenniskampen is dit echt een aanrader, want ik heb nog nooit zo’n mooie en complete tenniscampus gezien.

Samen met de vier jonge tennissers uit het project ABN Amro Partner van de Toekomst hebben we ook trainingen van Nadal bekeken. Hij oogt vol vertrouwen en het was voor de Nederlandse ‘kids’ leerzaam om te zien hoe hij slecht aan een training begon, maar zich niet liet frustreren. Twintig minuten was hij op zoek naar zijn ritme, maar daarna stond hij fantastisch te trainen. Als ik hem zo bezig zie, ben ik als directeur trots dat hij komend jaar weer aan het ABN Amro World Tennis Tournament zal meedoen.

Ryan Nijboer, één van die talenten uit dit programma, was er in Spanje niet bij want hij moest nog een toernooi spelen in Turkije. Vanwege zijn progressie was hij genomineerd voor de talentenprijs van de Nederlandse tennisbond. Maar die werd maandagavond terecht gegeven aan Nina Kruijer, die niet alleen keihard werkt, maar inmiddels ook haar eerste punten voor de wereldranglijst bij elkaar heeft geslagen.

Over twee andere prijzen was geen discussie mogelijk. Natuurlijk kreeg olympisch kampioene Jiske Griffioen de Esther Vergeer Award en het was ook niet verrassend dat de Betty Stöve Schaal aan Kiki Bertens werd overhandigd. Het zegt wat over Kiki en over de status van deze prijs dat ze maandagavond aanwezig was in Amsterdam. Ze kwam die dag net terug van een zware trip door Azië en voor haar gevoel was het tijdens die uitreiking diep in de nacht.

Het was minder voor de hand liggend dat Robin Haase de naar mij genoemde award zou winnen. Hij had serieuze concurrentie van Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof, twee Nederlandse dubbelaars. Meerdere juryleden vonden het heel positief dat twee Nederlandse tennissers op deze manier met elkaar optrekken en zo goed presteren.

Toch is het terecht dat de Richard Krajicek Award ook dit jaar naar Robin is gegaan. Ondanks grote tegenslag wist hij zichzelf te verbeteren en is hij met afstand de beste Nederlander in het enkelspel. Voor hem is dat, na een extreem moeilijk jaar, een mooi steuntje in de rug.

Voormalig toptennisser