Nieuws

SOCIALE ZAKEN The Waste Transformers maken energie

Afvalprobleem ter plekke aanpakken

Door Sophie Zimmerman

Lara van Druten bij de installatie die organisch afval omzet in biogas.

Lara van Druten bij de installatie die organisch afval omzet in biogas.

FOTO COEN BAKKER

HOOFDDORP - „We willen een wereldwijde afvalrevolutie in gang zetten.” Aan het woord is Lara van Druten, oprichter van het Nederlandse The Waste Transformers dat een installatie heeft ontwikkeld waarmee organisch afval wordt omgezet in biogas.

Lara van Druten bij de installatie die organisch afval omzet in biogas.

Lara van Druten bij de installatie die organisch afval omzet in biogas.

FOTO COEN BAKKER

Het baanbrekende van het product is dat het simpel te installeren en te bedienen is, weinig ruimte inneemt en daardoor lokaal in te zetten is. Sinds vorig jaar wordt het organische afval van alle restaurants en bedrijven op het Amsterdamse Westergasterrein verzameld onder leiding van The Waste Transformers en verwerkt in de installatie op datzelfde terrein.

Het biogas wordt omgezet in elektriciteit waar particulieren een abonnement op kunnen nemen. „Je kunt je lampen dus laten branden op de frietjes die je een paar dagen daarvoor had laten staan”, lacht Van Druten.

Voor de andere afvalstromen – glas, papier, karton en plastic - werkt The Waste Transformers samen met externe partijen die het op een verantwoorde manier verwerken. „Het enige wat wij van restaurants vragen is dat ze scheiden aan de bron. Wij zorgen voor de rest. Het organische afval wordt zelfs twee keer per dag opgehaald en direct verwerkt.”

In de installatie, die in Amsterdam bestaat uit drie kleine zeecontainers maar afhankelijk van de capaciteit ook al in één container past, wordt niets verspild. De restwarmte van het proces wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening van de deelnemende bedrijven en de voedingsstoffen die na de vergisting overblijven worden als compost gebruikt.

The Waste Transformers hebben over interesse niet te klagen. Ook niet vanuit het buitenland; er staat inmiddels een installatie klaar voor het vliegveld van het Zuid-Afrikaanse Durban en er zijn contracten getekend in Sierra Leone (Freetown) en Hong Kong. „De aanvragen stromen binnen”, erkent Van Druten. „Vooral in opkomende economieën is er grote behoefte aan een oplossing voor het afvalprobleem, toegang tot energie en natuurlijke meststof. Bijkomend voordeel is dat het afval lokaal verwerkt wordt en er dus geen logistieke problemen ontstaan.”

Het uiteindelijke doel van het bedrijf? „Een Waste Transformer op elke straathoek”, lacht de onderneemster. „Er zijn zoveel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, cruiseschepen, universiteiten en bedrijven. We willen de wereld laten zien dat afval niet vies is, maar dat je het kunt transformeren tot iets nieuws.”