Nieuws/Buitenland

Duits parlement stemt in met homohuwelijk

Hollandse Hoogte / Cartoon Movement

BERLIJN - UPDATE 9.18 uur: Het Duitse parlement heeft vrijdag historische beslissing genomen: ook in Duitsland mogen homoseksuele stellen straks trouwen. De Bondsdag stemde vrijdag met een ruime meerderheid voor het mogelijk maken van het homohuwelijk: 393 parlementariërs stemden voor, 226 tegen en vier onthielden zich van stemming.

Hollandse Hoogte / Cartoon Movement

Een week geleden had niemand nog verwacht dat hier snel een besluit over zou worden genomen. De christendemocratische CDU en CSU van bondskanselier Angela Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest. Maar Merkel liet maandagavond in een interview ineens weten dat ze het vooral een gewetenskwestie vindt en dat ze dan ook niet tegen een vrije stemming in het parlement is.

Merkel sprak zich overigens niet uit vóór het homohuwelijk, maar dat maakt voor de uitkomst weinig uit. De linkse partijen SPD, de Groenen en Links bleken sowieso voor. Samen bezetten ze een krappe meerderheid en binnen Merkels partij zijn ook voorstanders. Alleen de conservatieve vleugel van CDU-CSU is tegen.

Nu het homohuwelijk er komt, vervalt vooral voor de SPD een verkiezingsthema waarmee de partij zich kon onderscheiden van die van Merkel.

Een van de laatste

Duitsland maakt het homohuwelijk als een van de laatste landen in West-Europa mogelijk. Nederland was in 2011 het eerste land ter wereld waar homo’s en lesbiennes gelijke rechten kregen.

Volgens Der Spiegel stemden zeventig partijgenoten van Merkel, bijna een op de vier, in met het voorstel. De conservatieve vleugel van de partij ziet het homohuwelijk niet zitten. Enkele tegenstanders overwegen nog een poging te doen de wet aan te vechten voor het grondwettelijk hof omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.

Confetti

Bij de fractie van de Groenen vloog na de stemming confetti door de lucht. „Liefde wint”, klonk het bij de partij.

Lees meer over