Nieuws/Buitenland

Zesde konvooi onderweg uit Aleppo

AFP

ISTANBUL - Uit de Syrische stad Aleppo is een zesde konvooi met 8000 burgers vertrokken, heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vrijdag via Twitter laten weten. In de eerste vijf konvooien werden ruim 7000 burgers geëvacueerd, zei Cavusoglu.

AFP

Turkije probeert meer bussen te organiseren om de evacuaties te versnellen. Turkse regeringsmedewerkers verklaarden dat aan de grens op Syrisch grondgebied een kamp zal worden ingericht om de evacués op te vangen. Er worden tussen de 30.000 en 35.000 mensen verwacht, maar het kamp moet er 80.000 kunnen huisvesten. Zieke en gewonde burgers mogen door naar Turkije.

De evacuaties uit het laatste rebellenbolwerk in Aleppo begonnen donderdag. Door bemiddeling van Turkije en Rusland werd een staakt-het-vuren overeengekomen dat een eind maakte aan jarenlange strijd om de stad. Het betekende een belangrijke overwinning voor de Syrische president Bashar al-Assad.

Turkije en Rusland zetten hun bemiddeling voort om nu ook in het hele land een staakt-het-vuren te bereiken, zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag in Japan. Het overleg zal plaatsvinden in Astana in Kazachstan, zei Poetin met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan te hebben afgesproken. De besprekingen lopen naast het overleg dat op gezette tijden plaatsheeft bij de Verenigde Naties in Genève, zei Poetin. Het is onduidelijk hoe de door het Westen gesteunde Syrische oppositie tegenover de onderhandelingen in Astana staat.