Nieuws

Prioriteitenkabinet

In februari dit jaar noemde de Europese Commissie de luchtvervuiling in Nederland zorgwekkend. Rotterdam, Amsterdam en Den Haag staan in de top 12 meest vervuilde stedelijke gebieden van Europa.

Kort daarna waren er bij ons landelijke verkiezingen en het ’vieze’ Den Haag is de afgelopen maanden het epicentrum van aandacht rond de vorming van ons nieuwe kabinet. Zal de zorgwekkende luchtvervuiling in mijn geliefd Den Haag invloed hebben op het denkvermogen van de politieke onderhandelaars?

Hoewel ik geen moment twijfel aan de inzet en oprechtheid van de mensen aan de steeds wisselende onderhandelingstafels, maak ik me grote zorgen of men, nu het erop aankomt, hoofd- en bijzaken van elkaar weet te scheiden.

Natuurlijk kun je van politiek leiders niet verwachten dat ze overal de oplossing voor hebben, maar toch minimaal wel een visie waar het naar toe moet in de wereld en welke rol Nederland daarbij kan spelen. Want vluchtelingen, klimaatverandering, energie, oorlogen, werkgelegenheid, economische vernieuwing, gezondheid, duurzaamheid, biodiversiteit en rechtvaardigheid hebben een samenhang. We moeten zoeken naar bronmaatregelen en niet naar ’doekjes voor het bloeden’.