Nieuws/Binnenland

’Geen ontmoeting met Erdogan’

Door Redactie Parlement

ANP

Den Haag - Een ontmoeting tussen premier Rutte en de Turkse president Erdogan tijdens de G20-top in Hamburg is ’niet voorzien’. Dat laat Rutte’s woordvoerder weten. De premier en de Turkse president lopen beiden rond bij de topconferentie van de twintig grootste economieën van de wereld.

ANP

Eerder werd aan Nederlandse zijde nog ’gekeken naar een mogelijkheid’ om zo’n gesprek wél te laten plaatsvinden. Vooral een gaatje vinden in het overvolle en door demonstraties beknelde programma van de top leek toen de uitdaging. Waarom het treffen tussen de leiders niet doorgaat, is onduidelijk.

Vicepremier Asscher hield de mogelijkheid eveneens open dat er een gesprek zou komen. „Nederland staat er zeker voor open.”

Nederland en Turkije praten niet meer met elkaar op hoog niveau sinds de diplomatieke rel van afgelopen maart. De Turkse minister Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) wilde in Nederland stemmen ronselen voor de grondwetswijziging die Erdogan meer macht geeft. Nederland liet herhaaldelijk weten dat zo’n bezoek de interne spanningen tussen Turkse Nederlanders zou aanwakkeren en gaf te kennen dat de minister thuis diende te blijven. Toen Çavusoglu zijn zin toch doorzette, trok het kabinet diens landingsrechten in. Toen daarop de Turkse minister Kaya van Familiezaken alsnog per auto naar Rotterdam kwam, was de boot helemaal aan. Ze werd onder politiebegeleiding weggevoerd uit ons land.

ZIE OOK: Kabinet: Turkse vicepremier niet welkom voor herdenking

Turkije verbood vervolgens de Nederlandse ambassadeur terug te keren naar zijn post in Ankara. President Erdogan vuurde de ene na de andere verwensing op Den Haag af. Een „nazi-overblijfsel” noemde hij ons land, dat bovendien verantwoordelijk zou zijn voor de genocide op moslims in Srebrenica.

Sindsdien wordt er alleen nog op ambtelijk niveau tussen de landen overlegd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf te kennen best te willen werken aan het herstel van de relatie met Nederland, maar wilde daarmee wachten tot er een nieuwe kabinet is. Het kabinet zei aldoor uit te zijn op ’de-escalatie’.

In de chaos van de rellen in Rotterdam kwamen ook enkele Turkse diplomaten tijdelijk vast te zitten. Mocht dat in strijd zijn met internationale verdragen, „dan betreuren wij dat”, zo liet het kabinet toen weten. Verder dan dat is de toenadering tot nu toe niet gekomen.

Volgens het kabinet „blijft het doel om uiteindelijk tot een normalisering van de bilaterale relatie met Turkije te komen. Wij zijn bereid om hierover het gesprek aan te gaan met de Turkse autoriteiten.”

Lees meer over

Door Redactie Parlement