Nieuws

Nederland zenuwcentrum van Turkse inlichtingendienst in Europa

’Agenten Erdogan opereren in Den Haag’

— Het lijkt erop dat de Turkse inlichtingendienst MIT een commandocentrum heeft in Den Haag. Dat blijkt uit een geheime bandopname, die suggereert dat Turkse spionnen in Nederland een hoofdrol spelen bij het opstellen van dodenlijsten.

Door Silvan Schoonhoven

Mustafa Karatas

Mustafa Karatas

Foto ADP News

Mustafa Karatas

Mustafa Karatas

Foto ADP News

In een stiekem opgenomen gesprek praat de Koerd Mustafa Karatas uit Hamburg met een functionaris die voor de Turkse inlichtingendienst werkt. Ze praten over een lijst van Koerdische oproerkraaiers in Europa die moeten worden uitgeschakeld. Als Karatas zegt dat hij meer geld nodig heeft, antwoordt de beambte dat hij dat zal vragen aan zijn superieuren. „Ik vlieg naar Den Haag om met mijn meerderen de details van dit thema te bespreken.”

De beambte spreekt als een echte spionnenchef. Hij zegt dat hij zich telkens anders voordoet, dat hij zich vermomt als vuilnisman of monteur als hij ergens documenten of foto’s langs brengt, dat vanwege de veiligheid slechts enkele mensen op de hoogte zijn van de ’missie’ en dat geld geen probleem is – als de chefs in Den Haag ’ja’ zeggen tenminste.

Karatas en de beambte bespreken openlijk het aanvallen van tegenstanders. Over een Koerdische activiste zegt de functionaris: ’Het is niet mogelijk haar met precisie uit te schakelen. Zij verandert te vaak van plek. We hebben precieze informatie nodig. Maar we missen de kans op informatie minstens drie uur van tevoren. Waar ze vandaag en morgen overnacht, is onduidelijk. Ze wordt daarnaast ook goed beschermd omdat ze voormalig parlementslid is’.

Verwarde indruk

De geluidsopname kwam in handen van het Hamburgse raadslid Cansu Özdemir. Ze kende Mustafa Karatas toen al jaren als voorzitter van een Turkse culturele vereniging. Hij maakte altijd een vriendelijke maar verwarde indruk. Karatas ging zich steeds vreemder en opdringeriger gedragen en begon belangstelling te tonen voor een man die later door de politie werd aangehouden op verdenking van spionage. „Hij bleef contact zoeken”, zegt Özdemir. „Maar ik meed hem. In april kreeg ik anoniem een stick met een audiobestand van twintig minuten aangereikt. Ik herkende zijn stem, geen twijfel mogelijk. Karatas kwam een paar dagen later vertellen dat hij geen spion was en dat ’zijn stemgeluid door iemand was gebruikt’. We hebben het materiaal aan de politie gegeven.”

Nederland neemt het bericht serieus dat hooggeplaatste MIT-leden in Den Haag zetelen. Is het mogelijk dat de Turkse inlichtingendienst MIT hier een operatiecentrum heeft? Hoogleraar contra-terrorisme Edwin Bakker denkt van wel. „Als Turkije weet dat ergens een afscheidingsbeweging actief is, zet het op die plek infiltranten in. Dat hoort tot de beginselen van goed contra-terrorismebeleid. Turkije kijkt met zorg naar de ruimte die afscheidingsbewegingen hier krijgen.”

Hoewel de PKK op de Europese terreurlijst staat en sinds 2009 in Nederland officieel is verboden, is het in de praktijk meer ’leven en laten leven’, zegt hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher. „Er is een gedoogbeleid.” De Turkse regering is dat een doorn in het oog. „De Turkse regering protesteert regelmatig tegen de Nederlandse houding.”

Gedood door Turkije

Het zou niet voor het eerst zijn dat Koerdische prominenten in Europa worden gedood in opdracht van de Turkse staat. „Ze vrezen met recht voor dit soort acties”, zegt Bakker. „De strijd in Turkije verhardt zich weer. Er zijn eerder activisten voortijdig aan hun einde gekomen. De Koerden maken zich er overigens zelf ook schuldig aan.”

In 2013 werden drie vrouwelijke PKK-leden vermoord in Parijs. Een van hen, Sakine Cansiz, heeft familie in Nederland. De dader was een paar weken voor de moorden nog door de Nederlandse politie opgepakt tijdens een actie tegen een PKK-trainingskamp in Zeeland – maar weer vrijgelaten. Het Franse OM bevestigde dat de moordenaar banden had met inlichtingendienst MIT.

Sinds ’Parijs’ is de angst bij Nederlandse Koerden verder gegroeid. „Ik ken mensen die niet meer naar verenigingen en bijeenkomsten gaan”, zegt Latif Tali van de Federatie Koerden Nederland. „We weten dat we in de gaten worden gehouden. Het gevoel van onveiligheid neemt sterk toe en ook het onderling wantrouwen. Mensen denken dat er hier straks ook tegenstanders worden uitgeschakeld. Het enige goede nieuws is dat dat tot nu toe niet is gebeurd.”

Door Silvan Schoonhoven