Nieuws

Dollar profiteert van rentestijging

De markten hebben inmiddels geaccepteerd dat de financiële omstandigheden in de wereld zijn gewijzigd. Een steeds verdere versoepeling van de monetaire politiek heeft sinds de grote financiële crisis van 2008/09 als een fact of life gegolden voor de ontwikkelde economieën.

Verandering op komst

Maar de laatste maanden hebben de meeste centrale banken ondubbelzinnige signalen afgegeven dat dit op het punt staat te veranderen.

De grootste profiteurs van deze koerswijziging waren de Amerikaanse en de Canadese dollar, terwijl de slechtst performende G10 munt de Japanse yen was, daar de rendementen in Japan, die expliciet door de Japanse centrale bank zijn verankerd als onderdeel van de monetaire versoepeling, de opwaartse rentebeweging niet konden volgen.

Banenrapport

Het Amerikaanse banenrapport over de maand juni had weer eens niet de impact op de valutamarkten die het ooit had, alweer een teken dat de markten economische groei als een vanzelfsprekendheid hebben aangenomen en nu de focus volledig hebben gericht op inflatie en uitlatingen van de centrale banken.

Het rapport was verdeeld tot positief. De groei van het aantal nieuwe banen betekende een positieve verrassing, maar die ging niet gepaard met een stijgen van de lonen.

Centrale banken centraal

De aandacht op de valutamarkten is volledig verschoven van politieke risico’s naar pogingen om in te schatten hoe snel en in hoeverre de centrale banken hun beleid zullen wijzigen. Deze week mag de meeste beweging op de markten worden verwacht door vergaderingen van centrale banken in Canada, Zuid Korea, Maleisië en Indonesië, maar ook uitlatingen van belangrijke officials, zoals die van de Bank of England’s Broadbent en Haldane op dinsdag en van topvrouw Yellen van de Federal Reserve, die woensdag voor het congres haar monetaire beleid toelicht.

De belangrijkste macro-economische cijfers die bekend worden gemaakt zijn de Amerikaanse inflatiecijfers op vrijdag.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.