Nieuws/Binnenland

Liever vreedzaam Zandvoort dan zonnig Nice

Duitsers en Belgen overspoelen kust

Door Paul Eldering

Duitse toeristen zijn neergestreken aan de Brouwersdam in Zeeland.

Duitse toeristen zijn neergestreken aan de Brouwersdam in Zeeland.

ANP

Den Haag - Duitse toeristen overspoelen deze zomer de Nederlandse kust. „Alle records worden gebroken. Onderzoek wijst uit dat veiligheid een belangrijke reden is om in Nederland op vakantie te gaan in plaats van bijvoorbeeld in Turkije, Frankrijk of ver weg”, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme NBTC.

Duitse toeristen zijn neergestreken aan de Brouwersdam in Zeeland.

Duitse toeristen zijn neergestreken aan de Brouwersdam in Zeeland.

ANP

Brancheorganisatie Recron bevestigt de enorme toestroom van Duitsers aan de Zeeuwse en Hollandse stranden en op de Waddeneilanden. „We horen juichende geluiden van bungalowparken en campings”, zegt de woordvoerster.

Marjolijn van der Jagt van badplaats Noordwijk juicht mee. „Duitse toeristen zijn heel geliefd. Ze mekkeren niet als het een keertje regent, maar passen kleding en activiteiten aan. Voor hen organiseren we een bloemencorso in augustus. Daar zijn Duitsers gek op. Kuilen graven om hun territorium af te bakenen op het strand, zien we nog zelden.”

Directeur Jurgen van Cutsem van Roompot, die veel vakantiehuizen en kampeerplaatsen langs de Nederlandse kust heeft, stelt dat het aantal Duitsers in juli en augustus met 20% is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. „Ook de Belgen doen het goed met een stijging van 15%.”

Volgens het NBTC houden Duitse toeristen van fietsen, musea en tentoonstellingen. „Ze combineren de zee vaak met cultuur in nabijgelegen steden. We verwachten deze zomer 3,6 miljoen buitenlandse bezoekers, waarvan al een derde uit Duitsland komt. De prognoses wijzen op een sterke groei. Nog eens 15% komt uit België”, aldus woordvoerster Elsje van Vuuren. Het aantal Nederlanders dat dit vakantieseizoen voor eigen land kiest, neemt volgens haar veel minder toe tot ongeveer 4,7 miljoen. Toch zijn de badplaatsen niet bang dat er een ’conflict’ met Duitsers ontstaat.

„We houden de balans in de gaten”, verzekert Van der Jagt. Zij beaamt dat Duitsers vooral gedreven worden door veiligheid. „Gelukkig heeft Nederland in Europa nog altijd een positief imago, zonder aanslagen op toeristen.”

Volgens Van Cutsem worden Duitse toeristen wel veeleisender. „Ze willen meer comfort, ook op de camping, met bij voorbeeld wifi, eigen sanitair, zwembad, supermarkt en bar.

Voor heel 2017 verwachten NBTC en CBS 16,5 miljoen buitenlandse toeristen, waarvan 4,8 miljoen uit Duitsland, 2,2 miljoen uit België, 2 miljoen uit Engeland en 1,2 miljoen uit Amerika. Ook de Chinese belangstelling neemt sterk toe, van 300.000 naar 500.000 in 2020.

Door Paul Eldering