Nieuws/Binnenland

Nederland na IJsland duurste benzineland Europa

Tanken in juiste land scheelt paar tientjes

Door Gijsbert Termaat

Amsterdam - Vakantiegangers die met de auto naar het buitenland reizen, kunnen een behoorlijk deel van hun reiskosten terugverdienen. Tanken over de grens kan namelijk vele tientallen euro’s schelen.

„Het brandstofverbruik kan een aardig gat slaan in het reisbudget van je autovakantie wanneer je met de auto op vakantie gaat. Maar als je het een beetje slim aanpakt, kun je de kosten nog redelijk beperken als je in het juiste land je tank vol gooit”, zegt Remon Beukers van kortingscode.nl, dat Europese brandstofprijzen aan de pompen vergeleek.

Gemiddeld moeten Nederlanders die richting de zon op vakantie gaan zo’n vijf tot zes keer tanken. Natuurlijk afhankelijk van de tankinhoud kan dat de automobilist die via Luxemburg rijdt in vergelijking met ons land op de heenreis al snel 60 euro schelen. „Het loont dus om te kijken waar de brandstof het goedkoopst is”, meent Beukers. „Net over de grens dus, al zie je vlak voordat je het land verlaat ook nog een drukte bij de pompen. Maar dat zijn vooral leaserijders die hun wagen nog even volgooien omdat de baas die kosten nog betaalt.”

Van de meest bezochte vakantielanden door Nederlanders ben je voor Euro95 ongeveer 32% goedkoper uit in Tsjechië (€1,107), Oostenrijk (€1,108) en Luxemburg (€1,118). Op een tank van 50 liter bespaar je dan al snel €25. Een tank van 50 liter kost je dan ongeveer €55, waardoor je al snel €25 bespaart.

Beukers: „Van de populaire vakantiebestemmingen moet je voor goedkope diesel ook in Luxemburg (€0,97) en Tsjechië (€0,99) zijn. Het is daar gemiddeld 23% goedkoper dan in Nederland. Maar let wel op, want diesel is in België bijvoorbeeld wel weer iets duurder dan bij ons.”

„Het kan allemaal nóg goedkoper”, weet Markus van Tol van de ANWB. „Als je bijvoorbeeld de snelweg verlaat en in een dorpje tankt kan dat soms wel een dubbeltje per liter schelen. In Frankrijk en Duitsland is dat een makkelijke truc. Bovendien zijn een drankje en een hapje daar ook vaak goedkoper.”

Mochten er landgenoten zijn die kiezen voor een vakantie in Oekraïne, dan ben je helemaal spekkoper. Daar is het maar liefst 47% goedkoper aan de pomp.

„Dat heeft te maken met de weinige accijns die men daar heft. Heel anders dan bij ons, want daarin zijn wij een van de koplopers”, weet Beukers. „Nederland is op IJsland na momenteel dan ook het duurste land om Euro95 te tanken.”

Door Gijsbert Termaat